I domácí svíčky mají svoji expirační dobu. Jak ji poznáte a jak lze jejich životnost prodloužit

 Interier 
02. července 2021 17:31 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oblíbené svíčky se nám mohou doma snadno zkazit Depositphotos
Levandulová, vanilková nebo třeba brusinková, to je jen pár vůní svíček, které se najdou snad v každé domácnosti. Kdo by taky neměl rád romantický večer při svíčkách. A pak se někde ve skříni najde také pár svíček, které máme jako záložní, kdyby třeba vypadl proud, nebo zkrátka svíčky s vaší oblíbenou vůní nakupujete do zásoby. Ale vyprší jim někdy expirace?

Odpověď zní, že ano. "Složení svíčky, a to včetně typu vosku nebo směsi, a přísady použité k její vůni (éterické oleje, vonné oleje atd.), mohou ovlivnit životnost svíčky,“ říká sám jeden z výrobců svíček Shavaun Christian. A říká, že nakonec si na svíčkách všimnete jemných změn v jejich typické 12–18měsíční životnosti (konkrétní data expirace najdete jen u některých značek svíček. Navíc pokud bude svíčka trvale vystavena přímému slunečnímu záření a prachovým částicím, pak pravděpodobně vydrží v dobrém stavu jen asi dva až tři měsíce. 

Znamení, že vaše svíčka je už stará

Podle vizuálních podnětů můžete zjistit, zda se stav vaší svíčky zhoršuje. To poznáte tak, že její horní polovina bude vypadat mírně zažloutle a celá svíčka tak nějak vysušeně.  Kromě ztráty barvy a změny v textuře může zmizet i samotná vůně svíčky, což je hlavní poznávací znamení, že svíčka je už vážně stará.

Jak správně svíčky skladovat

Intenzivní sluneční světlo nebo nečistoty mohou způsobit, že vaše svíčka bude náchylnější k rychlejšímu stárnutí, ale to není vše, čeho se musíte obávat. Christian radí, abyste své svíčky nevystavovali drsným podmínkám, a to včetně přímého slunečního světla či extrémního tepla. Místo v blízkosti kamen, krbu nebo sporáku v kuchyni, není pro svíčky ideální. Na druhou stranu svíčkám nedělá dobře ani velký chlad.

"Extrémní změny teploty mohou změnit molekulární složení přísad vaší svíčky,“ říká Christian. "A v případě extrémního tepla nebo přímého slunečního záření se vonný olej ve svíčce může spálit, což může negativně ovlivnit vůni a celkový výkon vaší svíčky.“

Svíčky proto doporučuje skladovat zejména v jejich originálním obalu a věnovat jim podobnou péči, s jakou například skladujeme svá vína. A to znamená, že svíčky bychm měli ukládat na tmavá a suchá místa, kde není ani horko, ani zima. Tím jim prodloužíte životnost a pak vám vydrží déle než jen zhruba rok. Dále čtěte: Jak pověsit obraz nebo fotografii, aniž byste museli udělat díru do zdi.

Zdroj: MarthaStewart

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008