Osvědčené rady, jak vyhnat horko z bytu

 Interier 
28. června 2021 09:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Známe pohodlnější způsob, jak si zařídit doma chlad  Pixabay
Máte doma jako v peci? Poradíme vám, jak vaši domácnost uchránit před tím největším horkem a vytvořit si v ní přirozenou klimatizaci.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Na přehřívání interiérů má vliv celá řada věcí. V první řadě je to orientace na světovou stranu, dále i velká prosklená okna, která doslova sluneční paprsky přitahují, a stávají se tak nechtěným topným systémem. Jak se tomu efektivně bránit?  

Žádné větrání

Jestli si myslíte, že větráním ochladíte váš přehřátý byt, jste na omylu. Teplo z venku totiž proniká dovnitř, a tím pádem se celý interiér ještě více zahřívá. Během doby, kdy slunce nejvíce pálí, nechejte okna zavřená. Větrejte jen v noci a brzy ráno, aby se ochladily vyhřáté zdi. 

Nepostradatelné rolety a závěsy

Skvělou obranou proti průniku tepla do místnosti jsou různé venkovní a vnitřní stínící techniky. Pokud máte venkovní rolety nebo žaluzie, nechejte je během celého dne zatažené. U venkovních žaluzií máte tu výhodu, že vám nejenom zastíní interiér, ale ještě můžete skrze ně pohodlně větrat. V případě, že máte hliníkové žaluzie, pamatujte si, že hliník poměrně dobře drží teplo, které by v noci mohlo pokoj začít ohřívat, proto je lepší žaluzie na noc vytáhnout. Velmi dobrou službu udělají také obyčejné závěsy (pokud nejsou ze stejných materiálů jako záclony). 

Zvlhčete vzduch 

Mokré prádlo dokáže nejenom zvlhčit vzduch, ale také jej ochladit. To však neznamená, že byste museli denně prát. Stačí namočit závěsy nebo ručníky do studené vody, lehce je vyždímat a pověsit do místnosti, kterou chcete ochladit. Pro jistotu pod ně naskládejte ručník nebo savou hadru na zachytávání kapek vody. Další možností je jejich navlhčení pomocí rozprašovače na květiny.

Co nepoužíváte, vypněte

I když si to ani neuvědomujete, i spotřebiče, které máte doma, vydávají určité teplo. Ať už je to televize, počítač, myčka, trouba nebo varná deska. A je jedno, zda je zrovna nepoužíváte, protože určitou tepelnou energii vyzařují i v režimu stand-by. Proto, pokud něco z toho skutečně nebudete potřebovat, klidně vytáhněte zařízení ze zásuvky (kromě ledničky). 

Ventilátor

Klimatizace se sice stala poměrně běžnou součástí domácnosti, ale přesto jde stále o celkem finačně nákladnou záležitost. Pokud se vám za tento spotřebič nechce utrácet peníze, pak si pořiďte ventilátor. Ten vám sice vzduch v místnosti neochladí, ale pokud jej postavíte k oknu, pak vám požene horký vzduch pryč z místnosti. Jak výkonný ventilátor vybrat pro vaši místnost, jsme psali zde. Pro zvýšení efektu můžete přes něj přehodit mokrou utěrku, díky níž se klima v pokoji zvlhčí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít