Dřez je v kuchyni hodně důležitý. Na co je důležité se soustředit při jeho výběru

 Interier 
26. června 2021 10:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Velikost dřezu je klíčová Pixabay
Mezi základní vybavení každé kuchyně patří také dřez. Hodně lidí řeší, jaký materiál zvolit, ale při výběru hraje snad ještě zásadnější roli jeho velikost.

Jakmile se začnete zajímat o dřezy, půjde vám brzy hlava kolem. Existuje jich obrovské množství typů. Doby, kdy existovaly jen nerezové, jsou dávno pryč. Při výběru byste se však neměli zajímat jen o materiál, ale také o jeho velikost a hloubku. Pokud totiž nezvolíte dobře, bude vám to později dlouhé roky vadit. Kuchyňskou linku totiž neobměňujete zas tak často.

Dřez by měl nejen dobře ladit s ostatním vybavením kuchyně, ale především by měl být praktický. Měli byste proto zvážit, zda si pořídíte samostatný dřez, který se hodí hlavně do kuchyní s menší pracovní plochou či tam, kde je myčka, nebo raději zvolíte dřez s odkapem, který ocení každý, kdo často myje různé suroviny nebo permanentně myje nádobí. Ať už ale zvolíte jakýkoliv typ, vždy dobře promyslete jeho velikost a hloubku.

Základní pravidla mycího prostoru

Mycí centrum obsahuje dřez a případně myčku nádobí. Na jedné straně dřezu je potřebná odkládací plocha o šíři alespoň 40 až 60 cm. Na druhé straně mezi dřezem a varnou deskou by měla být umístěna hlavní pracovní plocha. Je to proto, že na jedné straně se potraviny myjí a na druhé se dávají vařit. Kolem mycího centra je nutné dodržovat tzv. nulovou zónu, aby nedošlo k poranění elektrickým proudem, nesmějí se sem ani dávat elektrické zásuvky. Výška umístění dřezu se pohybuje kolem 100 cm nad podlahou. Optimální výška pro konkrétního uživatele se stanoví tak, že se dlaně položí na dno dřezu – záda by měla být ve svislé poloze.

Pozor na mělké dřezy

Pro komfortní užívání dřezu platí, že je lepší sáhnout po dřezu hlubším než mělkém. V hlubším pohodlně omyjete i větší nádobí, třeba plech na pečení. Běžná hloubka dřezů je 15 až 16 cm, to však při práci s větším kuchyňským nádobím nemusí stačit, obzvlášť když na kuchyňské baterii chybí vytahovací sprcha. Ideální hloubkové rozpětí se pohybuje od 19 do 20 cm a více.

Mělčí dřezy jsou sice levnější, ale mohou vás značně omezovat ať už při samotném mytí nádobí, tak při jeho odkládání, omývání potravin atd.

Ať vás nebolí záda

Výšku dřezu jsme už naťukli, měla by se pohybovat kolem 100 cm nad podlahou. Je to však velmi individuální, roli hraje také výška postavy. Základním pravidlem je, že byste u mytí nádobí neměli být příliš předkloněni, ale měli byste pohodlně stát rovně. Proto by i plocha se dřezem měla být vyšší než zbytek kuchyňské linky.

Standardní výška kuchyňské linky se pohybuje kolem 86 cm, je ideální pro lidi průměrného vzrůstu. Výška dřezu by proto měla být ještě o pár centimetrů vyšší. Lidé měřící od 170 cm výš by měli volit výšku dřezu od 95 do 105 cm. A i když je hlubší dřez praktičtější než mělký, ani příliš hluboký není zrovna ideální, pokud se do něj budete nuceni nezdravě naklánět. Koledujete si tak o bolesti zad.

Délka a šířka

Délku a šířku dřezu volte vždy s ohledem na velikost kuchyňské linky a spodní skříňky, do které chcete dřez usadit. Šířka skříňky vám potom vytyčí maximální šířku dřezu (případná odkapávací plocha může zasahovat už do jiného prostoru). Pokud vám to délka linky dovolí, vyberte si rozměr dřezu podle množství členů domácnosti a podle toho, jak často vaříte. Výsledná velikost poté závisí na konkrétním provedení, nejkompaktnější bude obyčejný jednodřez bez odkapávací plochy. Pořídit můžete větší dvoudřez, přičemž obě dvě varianty mohou být doplněny o odkapávací plochu, vaničku nebo kombinaci obojího. O tom, že se granitový dřez nemusí hodit do každé domácnosti, jsme psali zde.

Zdroj info: www.vodovo.cz, www.realsimple.com, makeitright.ca.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47