Ne každému vyhovuje doma klimatizace. Řešením může být stropní chlazení

 Technika 
11. června 2021 14:32 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ochladit se v bytě lze různými způsoby Depositphotos
Kdo touží v létě po příjemném chládku v bytě, pravděpodobně uvažuje o pořízení klimatizace. Jenže ne každému vyhovuje, a to hned z několika důvodů. Ani tak se ale o příjemný chládek nemusíte ochudit. Alternativou může být takzvané stropní chlazení.

Někomu klasická klimatizace nedělá dobře, pálí ho z ní oči, bolí hlava nebo trpí jeho hlasivky. To vše odpadá v případě technologické vychytávky v podobě stropního chlazení. Podobně jako klimatizace i stropní chlazení poskytuje jak možnost vzduch ochladit, tak jej i prohřát.

Systém funguje na principu odvodu a přívodu energie a následném snížení či zvýšení teploty v místnosti. To vše díky stropní konstrukci tvořené trubkami s chladicí nebo otopnou vodou. Nespornou výhodou zařízení je schopnost ohřát či ochladit celou plochu stropu nebo stěny.

Jednoduchý princip

Když je třeba chladit

V trubkách/registrech zabudovaných do stropní konstrukce proudí voda o teplotě 16 °C, která odvádí energii z místnosti. Díky velkému podílu sálavé energie ochlazuje primárně podlahu a stěny, čímž vytváří pocitově příjemné prostředí s rovnoměrnou teplotou.

Když je třeba topit

V trubkách a registrech zabudovaných do stropní konstrukce proudí teplá voda, která ohřívá celou plochu stropu. Díky velkému podílu infračerveného záření - sálavé energie ohřívá nejen obyvatele a nábytek, ale i podlahu a stěny, čímž vytváří pocitově příjemné prostředí s rovnoměrnou teplotou.

Nenápadné řešení

Mnoho lidí od pořízení klimatizace odrazuje i to, že je třeba na dům umístit poměrně nevzhednou klimatizační jednotku. To v případě stropního chlazení zcela odpadá. Navíc plošné chlazení a topení lze zabudovat do různých typů stropních konstrukcí (kovových podhledů, sádrokartonových stropů a podomítkových systémů). Umístit ho lze i do stěn či do podlahy. Navíc tento systém je velmi tichý.

Vhodné i pro alergiky či astmatiky

Pokud je klimatizace špatně nastavena nebo ji člověk neudržuje tak, jak má, může mít neblahý vliv na vaše zdraví. Nečištěné klimatizace jsou totiž doslova zamořeny roztoči, viry a bakteriemi. Naproti tomu stropní chlazení přispívá k udržení přirozené vlhkosti vzduchu a zajišťuje stabilní a rovnoměrné rozložení teploty v místnosti. Vše samozřejmě lze regulovat pomocí termostatu. Jde navíc o poměrně úsporný systém, který oproti  běžným klimatizačním jednotkám ušetří až 30 % energie.

Má to i svá ale

Za nevýhodu stropního chlazení lze považovat fakt, že systém vyžaduje složitější montáž a je třeba také počítat s vyššími pořizovacími náklady.

Co se týká montáže, existují v podstatě dvě možnosti - suchou a mokrou cestou. Za kvalitnější a efektivnější je považována mokrá cesta, kdy jsou trubky napevno nainstalovány do stropu. V tomto případě však musíte se stropním chlazením počítat už při projektování rekonstrukce. Suchá cesta je pak ideální při dodatečné montáži, kdy se systém chlazení ukryje do podhledů či speciálních panelů. O tom, jak správně nastavit klimatizaci, aby vám neničila zdraví, jsme psali zde.

V rámci procesu instalace chladícího systému bude vždycky vhodnější variantou klimatizace. V dnešní době se vyrábějí klimatizace, které jsou jak výkonné, tak velice skladné. Nejmenší mobilní klimatizace můžete najít na stránce Vzdusin.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve