Ušetřete za řemeslníka a osaďte si doma dřez jako profesionál

 Rekonstrukce 
09. června 2021 14:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřez je třeba i utěsnit Depositphotos
Pokud modernizujete kuchyňskou linku a chystáte se vyměnit i dřez, nemusíte hned volat řemeslníka a utrácet za něj peníze. Zvládnete to i svépomocí a nikdo ani nepozná, že montáž neprovedl profesionál.

Tak, jako existuje mnoho typů dřezů, je i několik způsobů jejich instalace do kuchyňské desky. Pozornost věnujte i orientaci dřezu, jestli bude vanička nalevo, nebo napravo. Před pořízením dřezu promyslete i následující důležité faktory:

  • Velikost starého dřezu a případně rozměr skříňky, do které nový dřez osadíte.
  • Napojení dřezu na odpady.
  • Rozmístění šuplíků a vestavných spotřebičů omezujících velikost kuchyňského dřezu.
  • Umístění a typ kuchyňské baterie.

Jak vyřezat otvor pro dřez

Pokud už máte dřez vybraný, bude třeba vyřezat do pracovní desky správný otvor. Pokud jste to nikdy nedělali, může vám při práci pomoci následující návod.

Dvakrát měř, jednou řež

Myslete na to, že je třeba vše pečlivě změřit. Pracovní desky se vyrábějí standardně v rozměru 60 cm, občas ale narazíte i na rozměr 70 cm. Většina kuchyňských dřezů zpravidla bývá širokých 50 cm, vpředu a vzadu vám tak zůstane asi 5 cm pracovní desky. Buďte důslední a měření proveďte opravdu důkladně, abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím přímo u montáže.

Vyvrtejte čtyři otvory

Po určení přesné polohy dřezu vyznačte obrys dřezu na pracovní desku. V každém rohu obkresleného dřezu vyvrtejte otvor o průměru 10 mm pro přímočarou pilu. Tou poté opatrně vyřežte otvor pro dřez. Dbejte na to, aby se při řezání neodlomily úzké části na pracovní desce.

Na šablonu raději zapomeňte

Mnozí výrobci kuchyňských dřezů přikládají ke svým dřezům obkreslovací šablony v podobě montážních výkresů, podle kterých by měly být provedeny výřezy do pracovní desky. Tyto šablony bývají rovněž v propagačních materiálech výrobců. V žádném případě se však na tyto obkreslovací šablony nespoléhejte, protože velmi často neodpovídají skutečnosti. Navíc pokud má váš dřez zaoblené rohy, je třeba to respektovat. Jestli uděláte pravoúhlý výřez, vyříznutá část půjde pak vidět, což určitě nechcete.

Jak nejlépe zakreslit rozměry dřezu

Jestli nechcete při zakreslování rozměrů dřezu udělat krok vedle, inspirujte se profesionály. Ti dřez jednoduše otočí, takto obrácený jej položí na pracovní desku a obkreslí. Po obkreslení dřezu si změřte zábrus – začištěnou dosedací plošku dřezu (většinou bývá 8 až 10 mm) a o tento rozměr zmenšete obkreslení. Podle tohoto zmenšeného obkreslení pak můžete ocasní pilkou vyřezat otvor.

Stačí už jen usadit a utěsnit

Jakmile máte otvor do  pracovní desky připravený, je třeba dokonale utěsnit okraj dřezu proti vnikání vody. Používá se k tomu těsnicí hmota (silikonová těsnicí hmota na spáry) na řezaných hranách, anebo se na okraj otvoru pro dřez nalepí těsnicí páska. Dřez poté vložte do otvoru, vyrovnejte jej a přiloženými montážními packami ho připevněte k pracovní desce. Připevňovací šrouby přitahujte rovnoměrně a dbejte na to, aby se po obvodě umístěná těsnicí páska nevytlačila na okraj dřezu. Když jsou připevňovací šrouby těžko přístupné, dřez se vloží a pevně přitáhne před montáží pracovní desky. O tom, jak vybrat vhodnou pracovní desku do kuchyně, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47