Stabilní a rychlé připojení k internetu závisí na jedné věci. Vyberte správně a máte vyhráno

 Technika 
03. června 2021 10:36 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr routeru je dobré promyslet Pixabay
Internet v domácnosti je dnes už naprostou samozřejmostí. Připojení potřebují nejen počítače, ale i mobily, televize, domácí bezpečnostní kamery, senzory či chytré spotřebiče. Pokud toužíte po stabilním a rychlém připojení k internetu, stačí si vybrat dobrého poskytovatele a koupit si kvalitní router.

Pokud se absolutně nezajímáte o parametry a automaticky v obchodě sáhnete po nejlevnějším routeru, můžete později hořce litovat. Ne vždy totiž jednoduché routery splní vaše očekávání. Někomu se může zdát, že vybrat správný router je příliš složité, ale není to tak strašné. Stačí se řídit několika základními pravidly a alespoň v obecné rovině vědět, co dnešní moderní routery nabízejí.

U roteru záleží na několika aspektech, jako je například dostupná frekvence, rychlost připojení, rozsah pokrytí, druh a množství jednotlivých vstupů nebo bezpečnost.

Umístění routeru je hodně důležité

Zdá se to být maličkost, ale na umístění routeru či natočení jeho antén záleží víc, než si možná myslíte. Je třeba zvážit i to, zda budete konkrétní přístroje připojovat přes Wi-Fi, nebo kabelem (Ethernet). Do malého (respektive „normálně velkého, normálně řešeného“) bytu či domu stačí samotný router, ale do vícepatrových, rozlehlých nebo netradičně tvarovaných nemovitostí (například dlouhý průchozí statek) možná budete muset pořídit Wi-Fi mesh systém.

Co se týká antén, routery mohou disponovat jednou i více anténami, obvykle s různými možnostmi natočení. V bytech se například nejlépe uplatní všesměrové antény, které signál vysílají do okruhu 360°. K dostání jsou i routery se sektorovými anténami, které pokrývají určitou úhlovou výseč, což je předurčuje k umístění do rohu místnosti. Jejich výhodou je, že signál nikam neuniká.

Moderní routery pak nabízejí ještě pokročilé technologie směrování signálu, jmenovitě např. beamforming. Ten detekuje připojená zařízení, takže tam, kde je bezdrátový signál více potřeba, bude zesílený.

Do velkých prostor volte Wi-Fi mesh systém

Při výběru routeru vždy zohledněte, do jak velkého a členitého prostoru budete zařízení umísťovat. Pokud víte, že chcete zasíťovat např. vícepatrový nebo netypicky dlouhý dům, mohli byste rovnou zvážit pořízení tzv. Wi-Fi mesh systému. Obvykle tvoří několik zařízení, která přijímají signál vaší sítě a dále ho rozšiřují. Po celém velkém prostoru tak vytvářejí jednu jedinou síť, přičemž zařízení se mezi nejbližšími přístupovými body automaticky a okamžitě přepínají. Nemusíte se odhlašovat a přihlašovat, hledat síť, zadávat heslo a podobně.

Počet připojených zařízení

Vezměte v potaz také to, kolik zařízení hodláte s internetem propojit. Pokud žijete v „nechytré“ domácnosti se dvěma mobily, jedním televizorem, notebookem a počítačem, vystačíte si i s AC routerem. To je standard Wi-Fi 5, který je dnes velmi rozšířený a bohatě postačí v méně náročných prostředích do 20 zařízení.

Čtyřčlenná rodina, ve které má každý svůj mobil i počítač, kde je jedna až dvě televize, tiskárna, nějaký ten chytrý spotřebič či několik bezpečnostních kamer, si už ale s AC routerem nemusí vystačit. Pak je lepší se poohlédnout po routeru s označením AX (Wi-Fi 6) nebo mesh systému.

Rychlost připojení a frekvence

Se staršími typy routerů můžete pociťovat potíže spojené s tím, že příjem signálu je nestabilní a pomalý. Abyste se tomu vyhnuli, je třeba sledovat druh frekvence a rychlost připojení. Standardem se staly routery, které pracují s (alespoň) dvěma frekvencemi: starší 2,4 GHz a modernější 5 GHz. K běžnému surfování po internetu a k jednoduchým on-line úkonům se používá frekvence 2,4 GHz (například na připojení chytré chladničky k síti Wi-Fi je bohatě dostačující), ale na náročnější činnosti, jako je streamování kvalitních videí a obecně přenos větších balíků dat, je lepší pásmo 5 GHz.

U rychlosti je důležité uvědomit si, že nejde jen o „rychlost internetu“, ale obecně o rychlost sítě. I v případě, že ve svém bydlišti nemáte k dispozici řekněme gigabitové kabelové připojení a že se na tom nejspíš pár let nic nezmění, může dávat dokonalý smysl pořízení gigabitového routeru. Rychlost využijete i v místní síti – například k přenášení souborů mezi dvěma počítači přes Wi-Fi nebo ke streamování obřích 4K filmů nebo videoher z domácího serveru na chytrý televizor či mobil. Moderní film ve 4K vypadá mnohonásobně lépe než film na DVD. Taky je ale soubor s ním mnohonásobně větší a vyžaduje při streamování mnohem větší datový tok.

Všímejte si také konektorů

Standardně je zadní strana Wi-Fi routeru vybavena WAN konektorem, který zajišťuje propojení routeru s internetem (s internetovou zásuvkou ve zdi), a obvykle čtyřmi LAN a/nebo GLAN konektory k propojení se stolním počítačem, notebookem, televizorem a dalšími zařízeními (některé routery jich nabízejí víc, například osm).

Čím více GLAN portů, tím lépe. Zatímco staré LAN nabízejí přenosové rychlosti max. 100 Mb/s, moderní GLAN jsou desetkrát rychlejší (tedy až 1 000 Mb/s neboli 1 Gb/s).

Mezi speciality navíc pak patří USB vstupy. Hodí se například k připojení externího pevného disku nebo fotoaparátu, které následně chytrý router zobrazí v síti. Případně slouží USB u některých routerů k připojení 4G (LTE) USB modemu, do kterého vložíte SIM s datovým tarifem, pokud k vám domů nevede žádná „drátová“ internetová přípojka. O tom, podle čeho vybírat vhodný internet, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47