Univerzalní odmašťovací sprej a jeho využití. Budete překvapeni, jak moc vám usnadní práci

 Tipy a inspirace 
27. května 2021 09:22 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Odstranit mastnotu bývá někdy složité Depositphotos
Snad každý kutil má v dílně univerzální odmašťovací sprej. Jenže tento nenápadný pomocník se vám bude hodit i při úklidu vaší domácnosti. Budete překvapeni, jak moc vám usnadní práci.

Odmašťující sprej se obvykle používá k čištění a odmaštění všech kovových a většiny syntetických materiálů. Bývá i nedílnou součástí výbavy cyklistů či motorkářů, kteří sprejem odmaštují třeba řetězy. Jenže uplatnění najde nejen v dílně, ale i u vás doma. Výrazně vám totiž ulehčí čištění koupelny i kuchyně a také se vám sejde při umývání oken a žaluzií.

Kuchyň jako ze škatulky

V kuchyni bývá největší potíž s nánosy mastnoty, která se objevuje jak na pracovní ploše, tak na skříňkách, v mikrovlnce či na jiných spotřebičích, které stojí poblíž varné plochy. Pokud se na vrstvu mastného filmu stačí nalepit i prach, jde pak nános odstranit jen hodně obtížně. Pokud ale máte doma odmašťovací sprej, bude úklid umaštěných míst doslova hračka. Stačí nastříkat a pak čistým hadříkem tuk odstranit. Postupujte ale opatrně, ať odmašťovacím sprejem nekontaminujete potraviny či pití.

Zářivá koupelna

Také v koupelně není o mastnotu nouze, a to kvůli různým krémům a dalším pěstícím prostředkům. Stačí špatně dovřít vršek nebo kápnout vedle. Když mastnotu hned neodstraníte a necháte zaschnout, opět vás čeká dost práce, než se mastných fleků zbavíte. Díky odmašťovacímu spreji budou ale všechny skříňky, police či plastové boxy opět zářit čistotou.

Nehoda vašich mazlíčků

Pokud máte doma pejska nebo kočku, dost možná už jste někdy řešili nehodu, kdy vám váš čtyřnohý kamarád znečistil domácnost zvratky, výkaly nebo močí. Se všemi těmito nečistotami si odmašťovací sprej hravě poradí.

Okna a žaluzie

Mastnota a prach se usazují také na oknech nebo žaluziích či roletách. Pokud mytí oken nebo žaluzií odkládáte jen proto, že tušíte, kolik vás čeká práce, pusťte se do toho s odmašťovacím sprejem v ruce. Uvidíte, že to nebude zas tak velká dřina.

Špinavé hrnce

Pokud vaříte omáčku, která se má tendenci lepit ke dnu hrnce či pánve, může se vám to snadno vymknout z kontroly. Odstranění zbytků jídla vám značně usnadní odmašťovací sprej. Nastříkejte ho do hrnce a nechejte chvíli působit. Za chvíli špínu zlikvidujete jen pomocí vlhkého hadru. Pamatujte jen na to, že odmašťovací sprej není určen ke konzumaci, takže před dalším použitím nádobí důkladně umyjte.

Stop krvavým skvrnám

Jestli vás trápí krvavé skvrny na oblečení, které nejdou vyprat, postříkejte je odmašťovacím sprejem. Pak ihned vyperte tak, jak jste zvyyklí. V případě potřeby postup opakujte. O dalších fintách, které zabírají na odolné krvavé fleky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47