Jak vybrat dřevěnou podlahu, aby vám dělala parádu a dobře sloužila

 Interier 
18. května 2021 09:12 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr materiálu i pokládka jsou velmi důležité Depositphotos
Touha po přírodních materiálech každým dalším rokem vzrůstá. Umělá hmota je sice většinou bezúdržbová, levnější, věrně se dřevu podobá, ale dřevo to není. Dřevo je zkrátka příjemnější a přináší do našich domovů kus přírody. Existují ale určité faktory, které byste měli při výběru dřevěné podlahy znát.

Dřevo je jedním z přírodních materiálů, který je v domácnosti hodně využíván a lidé jej milují už po staletí. Není se čemu divit. Voní, dobře se s ním pracuje a dodá místu pocit přirozenosti a věčného života.

Pokud se chystáte na výměnu podlah a zamilovali jste se do dřeva, jistě vás bude zajímat, na co si při výběru podlahy dát pozor, na co se zaměřit a podle čeho vybrat tu nejlepší podlahu právě pro vás. Roli hraje hned několik faktorů.

Jak tvrdou podlahu zvolit

Každý se v první fázi rozhoduje podle vzhledu. Něco se nám zkrátka líbí, něco méně a něco vůbec. Při výběru podlahy je ale mnohem důležitější hledět spíš na to, jakou tvrdost podlahová krytina má. Do málo vytížených prostorů můžete volit dřeviny s nižší tvrdostí – jako například do ložnic, pracoven a podobně. Silně zatěžovaná místa je však vhodné opatřit nejtvrdší podlahou. Tvrdost podlahy se měří metodou Brinella, přičemž nejnižší číslo znamená nízkou tvrdost a naopak nejvyšší Brinellova hodnota znamená vysokou tvrdost podlahy. Například borovice má Brinellovu hodnotu 1,6, což je velmi nízká hodnota. Naopak jasan, buk, dub, třešeň či ořech mají hodnotu kolem 3-4.

Ošetřit olejem nebo nalakovat

Nalakovaná podlaha má jistě své výhody. Dřevo je chráněno vrstvou laku, přes který nic neprojde, podlaha je lesklá a snadno se udržuje. Nicméně aktuální trendy mluví spíš pro voskový olej, který nechá podlaze přirozený a osobitý efekt. Na rozdíl od lakované podlahy je dřevo matné a navíc je možné podlahu v případě potřeby opravit jen v místě, kde je to potřeba. To u lakovaných podlah možné není. Na životnosti podlahy se výrazně podepíše i správná péče.

Způsob instalace

Můžete volit mezi plovoucí pokládkou nebo celoplošným lepením. V případě plovoucí pokládky bez lepení je jistě výhoda, že podlahu můžete kdykoliv odinstalovat, převézt na jiné místo a opětovně položit. Ale ruku na srdce, jak často tohle plánujete dělat? Lepší je podlahu pevně a celoplošně přilepit k podkladu, protože má pak vyšší stabilitu při změnách teploty a vlhka a navíc je mnohem méně hlučná, když po ní chodíte.

Kolik vrstev

Volit také můžete v kategorii množství vrstev dřevěné podlahy. Dvouvrstvé dřevěné podlahy mají nášlapnou a stabilizační vrstvu, jsou nízké a hodí se v případě použití podlahového vytápění. Třívrstvé dřevěné podlahy mají rovněž nášlapnou vrstvu, středovou stabilizační laťovku a spodní protitažnou dýhu. I ty jsou vhodné pro podlahové vytápění. Masivní dřevěné podlahy jsou mnohem silnější, jsou vyráběny z jednoho kusu, ale pro podlahové topení jsou nevhodné.

Pokládka

Položit dřevěnou podlahu se může zdát se systémem klik snadnou prací pro každého domácího kutila. Ovšem aby dobře vypadala a dlouho vám sloužila, musí být provedena precizně a naprosto bezchybně. Jedinou výhodou, proč si podlahu položit vlastními silami, je bezesporu cena. Celá akce se ale může dost prodražit, když podlahu položíte špatně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47