Aby byla podlaha stále pěkná, musíte o ni správně pečovat. Ať už jde o dřevo, lino či vinyl

 Interier 
28. ledna 2019 15:08 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý typ podlahy vyžaduje jiný způsob mytí Shutterstock
Mytí podlahy je nedílnou součástí každého úklidu domácnosti. Způsob údržby se odvíjí od toho, z jakého materiálu máte podlahovou krytinu. Něco jiného totiž vyžaduje podlaha dřevěná, něco jiného zase lino, vinyl nebo mramor.

Pokud si osvojíte pár jednoduchých triků šitých vaší podlaze na míru, už pro vás její mytí nebude noční můrou. Zvládnete to rychle a jednoduše, navíc správnou údržbou prodloužíte podlahové krytině její životnost.

Ať už máte podlahu z jakéhokoliv materiálu, vždy budete k jejímu umytí potřebovat pár pomůcek:

  • vysavač nebo jemný smeták
  • mop nebo měkkou hadru
  • ochranné rukavice
  • čistou vodu
  • kýbl

Tyto pomůcky je třeba mít po ruce vždy, vše ostatní se už liší podle toho, z jakého materiálu máte podlahu.

Linoleum

Linoleum se v českých domácnostech objevuje poměrně často, protože je poměrně levvné, přitom vypadá dobře. Jeho výhodou mimo jiné je, že je netoxické, recyklovatelné, stylové a navíc příjemné na dotek. Aby lino vydrželo co nejdéle v dobrém stavu, měli byste ho pravidelně vysávat a také umývat. Nejjistějším řešením je použití speciálního přípravku pro linoleum, které namíchejte v poměru 2 - 3 víčka do 5 litrů teplé vody a pomocí mopu nebo měkkého hadru vytřete celou podlahu.

Pokud nemáte po ruce čisticí prostředek na linoleum, můžete si jej připravit sami doma. Stačí si nachystat roztok z octa v poměru 1 : 1 s teplou vodou nebo do 3 litrů vody přimíchat asi sedm kapek prostředku na mytí nádobí. Dejte si ale pozor, ocet není vhodné používat na podlahy z přírodních materiálů.

Laminátová podlaha

I když vypadá laminátová podlaha často stejně hezky jako dřevo, vyžaduje zcela speciální starostlivost. Na její umývání není vhodné používat příliš velké množství vody ani to přehánět s čisticími prostředky. Specializovaný čistič rozmíchejte pouze v poměru 2 víčka na 5 litrů teplé vody a setřete několikrát vyždímanou měkkou hadrou nebo mopem. Na laminátové podlahy nepoužívejte vosk ani leštidla.

Pokud omylem polijete laminátovou podlahu voskem nebo ji ulepíte žvýkačkou, ochlaďte skvrnu ledem a pak opatrně odstraňte plastovým nožem či kreditkou.

Vinylová podlaha

Pro vinylovou podlahu platí velmi podobné zásady jako pro tu laminátovou. Každý typ podlahy se však může trochu odlišovat, a proto nezapomínejte pozorně číst informace o údržbě podlahové krytiny přímo od výrobce. Vinylovou podlahu po použití čisticího prostředku vždy opláchněte vodou, i když používáte bezoplachový výrobek. Dbejte na to, aby krytina zůstávala vždy suchá a chraňte ji od škrábanců.

Dřevěná podlaha

Dřevo vykouzlí teplo domova a přežívá generace. Ať už se rozhodnete pro parkety, plovoucí podlahu nebo masivní dřevěnou variantu, znamená volba dřeva velkou investici do bydlení. Každý z nás se tedy snaží zachovat ho v co nejlepší kondici. Starostlivost o něj vyžaduje pravidelné vysávání a také umývání. Pokud jste vsadili na podlahu bez povrchové úpravy či napuštěnou olejem, můžete ji umývat pomocí čistícího prostředku za pomoci jemně navlhčené hadry. V případě, že jsou dřevěné povrchy lakované, vsaďte na kvalitní leštěnku.

Pokud si účinkem prostředku na dřevo nejste zcela jisti, odzkoušejte ho nejdříve na nenápadném místě. Teprve pak se pusťte do plošného umývání.

Mramorová podlaha

Mramorová podlaha je považována za velmi luxusní. Tento elegantní kámen si tak zaslouží prvotřídní péči. Zapomeňte na vysavače, které ho mohou poškrábat, nebo na jakékoliv kyseliny, která na něm zanechají nehezké skvrny (třeba ocet nebo citron). Pro odstranění nečistot na něj pravidelně používejte měkkou prachovou utěrku či mop, umývejte pouze čistou vodou nebo jemným čističem s neutrálním pH, který minimalizuje zbytkový film a jiné šmouhy. Po takovém čištění podlahy ještě vytřete do sucha, abyste zabránili korozi nebo skvrnám. O tom, jak mramorovou podlahu správně položit a vyspárovat, jsme psali zde.

Jak chránit podlahu

Kromě pravidelného mytí podlahy je třeba krytinu chránit i jinak. Tato pravidla platí pro všechny podlahy bez ohledu na to, z jakého jsou materiálu:

  • Používejte ochranné polštářky na spodní části nábytku.
  • Podlahy pravidelně vysávejte.
  • Pokud se povrchy ušpiní skvrnami, setřete je okamžitě.
  • Umývejte pravidelně pouze kvalitním hadrem navlhčeným teplou vodou.
  • Chraňte je rohoží v namáhaných zónách (vchod do bytu, východ na terasu či balkon…). 
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve