Elektrický zámek může zjednodušit váš život. Jaké jsou jeho hlavní výhody a kolik stojí?

 Tipy a inspirace 
24. ledna 2019 10:16 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
U auta už se klasické klíče na otevírání také nepoužívají Pixabay
Zařizujete byt či dům a uvažujete o systému zavírání? Zvažte elektrický zámek. Řekneme vám, jaké jsou jeho hlavní výhody.

Asi všichni známe elektrický zámek typu „bzučák“, který se hodí hlavně na otevírání domovních dveří u větších objektů. Tento typ ale není příliš bezpečný. Je relativně levný, ale jednotlivé byty pak musí mít už kvalitnější ochranu.

Výhody elektrického zámku

Zajímavou výhodou elektrického zámku může být skutečnost, že nepotřebujete klíče. Netaháte tedy s sebou už těžké předměty, nemusíte hledat klíče v kabelce či v batohu, ale prostě přijdete k zámku a v závislosti na modelu použijete některý ze způsobů otevření. V některých případech použijete klíč v podobě karty nebo čipu. Jindy se ale obejdete i bez něj.

Další podstatnou výhodou takového zámku je také možnost dálkového otevření. Pokud máte zámek propojen přes internet, můžete vpustit do prostoru i člověka, který vám zavolá, že na vás čeká přede dveřmi. Jsou jistě situace, kdy se hodí tuto možnost využít.

Způsoby otevírání

Už jsme naznačili klasické možnosti otevírání elektrických zámků prostřednictvím čipu nebo přístupové karty. To je jistě příjemný způsob, ale ještě zajímavější mohou být zámky, které pracují na základě otisku prstu nebo na základě číselného kódu. Tam samozřejmě zcela odpadá potřeba klíčů, čipů či karet.

Lepší modely mají vedle elektrického ovládání samozřejmě i možnost klasického ovládání klíčem. Jednodušší varianty, které se hodí do různých hotelových prostor nebo do méně důležitých částí domu, se obejdou i bez klíčů.

Cena

Zatímco bzučákové otevíraní pořídíte už od několika set korun, za elektrické zámky na čip či kartu si připlatíte. Nejjednodušší modely lze objednat v asijských e-shopech už asi za 2000 Kč. Pokud se budete zajímat o skutečně kvalitní produkty na domácím trhu, připravte si i více než deset tisíc. Jsou ale situace, kdy se investice může vyplatit a výrazně zjednodušit váš život. Jde totiž také o to, že se tak usnadní otevírání osobám hendikepovaným, méně pohyblivým nebo třeba dětem, které ještě neumí ovládat klíč, ale umí přiložit kartu. Zabouchly se vám dveře? Otevřít je lze hned několika způsoby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47