Podle čeho vybrat typ a tvar sedací soupravy

 Interier 
16. ledna 2019 06:49 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nejprodávanější jsou sestavy ve tvaru písmene L Shutterstock
Sedací souprava do obývacího pokoje může mít mnoho podob. Nejprodávanější jsou sestavy ve tvaru písmene L. Druhým nejžádanějším typem sedaček jsou pak ty ve tvaru písmene U. Než se ale pro tento model rozhodnete, je třeba se ujistit, že váš byt je pro tento typ sedačky ideální. Ne všude totiž účková sedačka dopře zapadne.

Každému se líbí něco jiného a lidí, kteří touží po sedací soupravě ve tvaru U, je opravdu hodně. Jenže vždy je třeba myslet na to, že vaše představy nemusejí vždy ladit s reálnými podmínkami. Účková sedací souprava má totiž svá specifika a opravdu se nehodí do každého prostoru.

Pro velkou rodinu ideální

Sedačka ve tvaru písmene U se skládá prakticky ze tří částí, dvou ramen a otomanu či jakési centrální části na sezení. Ideální je tento typ sedačky pro početnou rodinu nebo v případě, že žijete bohatým společenským životem a návštěvy jsou u vás doma na denním pořádku. Účko oceníte za každé situace, ať už si budete chtít dát občas šlofíka, budete toužit po řádnějším odpočinku nebo budete chtít trochu zrelaxovat u televize.

Sedačka s limitem

Po účkové sedačce touží každý, kdo má rád kolem sebe dostatek prostoru. Tento tvar sedací soupravy ale má svá ale a je třeba s nimi dopředu počítat.

V prvé řadě počítejte s tím, že účková sedačka vyžaduje dostatečně velký prostor. Pokud žijete v malém bytě, můžete na tento typ sedačky rovnou zapomenout.

Sedačka ve tvaru U se bude nejlépe vyjímat v opravdu prostorném obýváku. Pokud máte menší byt, ale snu o účkové sedačce se nehodláte vzdát, zřejmě vám nezbude nic jiného, než si nechat sedací soupravu vyrobit na míru. Počítejte ale s tím, že za tuto službu si připlatíte nemalou částku.

Někdy je řešením také propojení obývacího pokoje s kuchyní. Vznikne tak větší prostor a účková sedačka se pak do místnosti snáz vejde.

Dominantní prvek

Sedací souprava je takřka vždy výrazným prvkem obýváku, ale u účkové sestavy to platí dvojnásob. Jsou daleko dominantnější než rohové sedačky či sedačky ve tvaru L. Vyplní prostor a zároveň vytvoří zónu, která jasně stanoví význam celého prostoru v obývacím pokoji.

Sedací soupravě pak musíte podřídit zbytek vybavení interiéru a volit spíše méně nápadné kousky nábytku. Každopádně účková sedačka svým majitelům slibuje opravdu nadsdandardní pohodlí a komfort.

Jednobarevná i kombinovaná

Design účkových sedaček je rozličný a prakticky neexistuje styl, ke kterému by se sedací souprava ve tvaru U nehodila. Vše záleží na tvaru, provedení a celkovém designu. Hodně ovlivní i barva sedačky. K dostání jsou jednobarevné i vícebarevné. Bytoví designeři se ale raději drží více při zdi a doporučují na sedací soupravě zkombinovat maximálně dva odstíny. V případě různých vzorů či speciálních ornamentů buďte hodně obezřetní. Na velké ploše mohou takové experimenty vypadat nevzhledně.

Rozkládací varianta

I mezi účkovými sedacími soupravami najdete rozkládací modely. Po rozložení získáte opravdu velké lůžko. Někdo zase ocení účkovou sedačku s úložným prostorem a najdou se i takové typy, které v sobě mají zabudovanou malou ledničku.

A co se týká umístění účkové sedačky, rozhodně ji nemusíte dát klasicky ke stěně. Skvěle bude vypadat i v rohu a pokud máte opravdu hodně velký prostor, klidně dejte sedací soupravu třeba do středu místnosti. O nejčastějších chybách, kterých se lidé dopouštějí při zařizování obýváku, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve