Čištění připálenin a mastnoty patří k těm nejhorším částem úklidu. Vsaďte na starou dobrou klasiku
Málokdo čistí troubu či mikrovlnku po každém použití. Ten, kdo to dělá, má pak samozřejmě o starost méně. A vyhráno mají i ti, co mají moderní trouby se systémem automatického čištění. Pro ty, co tyto dva spotřebiče čistí jednou za čas, se následující rady mohou hodit.
Dnes se již dají v obchodech koupit poměrně kvalitní chemické prostředky, které dokáží z vaší zamaštěné trouby udělat doslova novou. Jenomže po každém použití takové chemie musíte troubu především několikrát vyčistit, abyste zabránili následnému pronikání látek do potravin. Při nanášení těchto přípravků buďte hlavně opatrní, aby se látky nedostaly do ventilátoru. Jinak by se vám mohlo stát, že se při jeho sepnutí rozprsknou zbytky přípravku do jídla.
Zkuste troubu vyčistit pomocí soli, citronu, sody či octu. Dalším osvědčeným prostředkem je čpavek.
Čpavek
Čpavek nalijte do misky nebo vyššího pekáčku a nechte přes noc působit v zavřené troubě. Mastnotu, která se tím krásně uvolní, pak hravě setřete dolů.
Sůl nad zlato
Pokud se chcete raději mnohdy agresivním čistidlům vyhnout, zkuste osvědčenou radu našich babiček, použijte sůl. Tu nasypte do trouby a nechejte ji žárem zhnědnout. Tímto procesem se odstraní mastnota, kterou pak jednoduše vysajete nebo vymetete. Nakonec vnitřek dočistěte vlhkým hadrem.
Domácí čistící pasta
Doma si můžete udělat čistící pastu ze sody a octa. V malé misce smíchejte půl hrníčku jedlé sody s několika lžícemi vody. Poměr upravujte do té doby, než budete mít roztíratelnou pastu. Troubu potom vyprázdněte a pastu důkladně rozetřete po celém vnitřním povrchu trouby kromě topných těles.
Soda seschne a zhnědne, proto raději použijte rukavice. Pak nechejte působit nejlépe 12 hodin a poté zbytky sody odstraňte vlhkou utěrkou. Na místa, která ještě zůstala znečištěná, nastříkejte pomocí rozprašovače vinný ocet. Nelekejte se, pokud bude mírně pěnit. Ocet takto reaguje se zbytky sody. Nakonec celou troubu znovu několikrát setřete vlhkým hadrem. Možná, že budete muset tento postup několikrát opakovat, ale výsledek potom bude stát za to.
Prášek do pečiva
Dalším skvělým pomocníkem je prášek do pečiva. Ten můžete použít i na sklo trouby. Sáček rozmíchejte v teplé vodě. Tím vytvoříte řídkou pastu, kterou naneste na vnitřek trouby či jenom na sklo. Nechejte půl hodiny působit a pak důkladně umyjte.
Prášek na praní
U mikrovlnek bývá čištění snadnější. Dávejte si však pozor, co do ní dáváte. Některé věci vám totiž mohou tento spotřebič ve vteřině zničit. O tom, na co si dát pozor, jsme psali zde. Pro vymytí stěn si rozpusťte ve vodě trošku pracího prášku. Nechte ho pořádně rozpustit, aby zrna nezpůsobila škrábance. Vnitřky stěn potom umyjte. Podobného výsledku dosáhnete i smícháním octa se sodou. Zaschlou špínu zkuste odstranit tak, že dáte do mikrovlnky misku s vodou a octem nebo nakrájeným citronem. Pak ji zapněte asi tak na pět minut na střední stupeň a potom vnitřek otřete hadříkem. V žádném případě však při čištění nepoužívejte drátěnku a písek. Narušený povrch by totiž zdeformoval pohyby mikrovln.