Jak vybrat správná krbová kamna, abyste nezmrzli?

 Interier 
04. ledna 2019 13:44 / Ema Maxová
  5
📷
3 fotografie v galerii
Nejdříve byste si měli ujasnit, jak velký prostor chcete kamny vytopit Shutterstock
Nestačí vám už elektrické nebo plynové topení? Máte dost nedostatečné teploty v domě, chcete se v zimě pořádně zahřát? V tom případě pro vás máme řešení. Krbová kamna vám mohou vytopit hned několik místností. Stačí si jen vybrat ty správné. Rádi vám s tím poradíme.

Nejdříve byste si měli ujasnit, jak velký prostor chcete kamny vytopit. Ta klasická dokáží zahřát většinou jen tu místnost, do které jsou umístěna. Pokud chcete vytopit celý dům, můžete si pořídit krbová kamna s teplovodním výměníkem, který napojíte na teplovodní rozvod. 

Dejte si pozor na výkon krbových kamen

Rozhodně byste neměli podcenit výkon krbových kamen. Pokud místnost, kam plánujete kamna umístit, bude velká a výkon kamen malý, zaděláte si na problém. Když je budete přetěžovat, mohou přehřátím popraskat. Měli byste si dát pozor i na opačnou potíž. Pokud si pořídíte kamna s velkým výkonem a umístíte je do malého prostoru, zbytečně se vám zakouří sklo. Z těchto důvodů si raději změřte šířku a výšku místnosti. Parametry sdělte vybranému prodejci a on by vám měl být schopen říci, jaký výkon krbových kamen potřebujete. Dále zjistěte, zda tah komínu odpovídá výkonu kamen.

Litinová, kachlová nebo plechová kamna?

Poté, co si ujasníte výkon, měli byste přemýšlet nad tím, zda by pro vás byla vhodná litinová, kachlová nebo plechová kamna.

Litinová kamna se rychle zahřejí a sálá z nich teplo ještě dlouhou dobu po vyhasnutí. Pokud preferujete v domě okamžité teplo po zatopení, jsou pro vás ideální.

Kachlová kamna vypadají velmi dobře, udělají vám v bytě parádu. Mají sice dlouhou životnost, ale vytopení místnosti jim nějakou dobu trvá. Za to však disponují nízkou spotřebou dřeva. Stačí do nich přiložit jen párkrát denně a máte vystaráno. Stejně jako litinová kamna poměrně dlouho hřejí i po vyhasnutí. Kachle totiž velmi dobře akumulují teplo. Aby vám kamna dobře sloužila, osvojte si tato pravidla.

Kamna s dvojitým plechovým pláštěm dokáží vytopit poměrně rychle alespoň dvě místnosti vedle sebe. Ani v jedné z nich se už nebudete klepat zimou.

Témata: kamna, zima, topení
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod