Hliníková okna jsou velmi moderní a elegantní. Mají ale i své slabé stánky

 Exterier 
28. prosince 2018 15:59 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Hliníková okna skvěle ladí s moderním interiérem Shutterstock
Hliníková okna působí velmi elegantně a získávají si tak čím dál více příznivců, a to i přesto, že patří mezi nejdražší typy oken. Než se ale rozhodnete do hliníkových oken investovat, dobře si vše promyslete. I takové luxusní zboží jako hliníková okna má totiž své slabé stránky.

Hliník má velké množství kladů. Skvěle ladí s moderní architekturou i s extravagantním stylem interiéru a exteriéru. Jeho předností je pevnost, odolnost a nízká hmotnost. Hliníkové systémy mají obecně výbornou stabilitu a variabilitu, čímž získávají ve stavebnictví stále větší popularitu. Disponují i ​​lehkou opracovatelností.

Vysoké náklady

Zpracování hliníku je energeticky a finančně náročné. I kvůli tomu stojí hliníková okna opravdu hodně peněz. Běžný spotřebitel přitom ne vždy využije jeho vysokou užitnou hodnotu. Ta je na místě zejména v domech s velkými skleněnými plochami namáhanými tlakem větru a sluncem.

I když patří hliníková okna mezi nejdražší, jde zároveň o jedny z nejspolehlivějších typů oken. Jejich majitelé ocení nenáročnou údržbu, vysokou životnost a velice subtilní profily rámů.

Různé varianty

Z hliníkových profilů se běžně vyrábějí otvíravá, otvíravě-sklopná, posuvná, posuvně-sklopná okna a skládací systémy. Hojně se využívají zejména tam, kde jsou zapotřebí velkoplošná okna a standardní pevné zasklení až do čtyřmetrových výšek a desetimetrových šířek.

Existují rozmanité modely s mimořádně bohatou barevnou škálou. Oxidací se docílí mnohých odstínů šedé, hnědé, zlaté a černé. Ostatní barvy dosahují výrobci lakováním a práškováním. Výjimkou nejsou ani atraktivní hliníková okna, která mají jinou barvu v interiéru a jinou v exteriéru. Běžná povrchová úprava takovýchto oken účinně zabraňuje korozi a jejich údržba je jednoduchá.

I hliník má své slabiny

Za nevýhodu hliníkových oken lze považovat jejich vysoký součinitel tepelné vodivosti. To je kromě vysoké ceny další daň za nadčasový design, variabilitu a dlouhou životnost hliníkových okenních systémů.

I dnes se ale dají pořídit hliníková okna, jejichž tepelně izolační vlastnosti jsou velmi dobré a prakticky srovnatelné s plastem či dřevem. U těchto špičkových modelů ale musíte počítat s ještě vyšší cenou než u běžných hliníkových oken. Ne každý si tak může taková okna dovolit. O tom, jak vybrat správné střešní okno, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47