Jak na betování základů!
Exterier
04. října 2015 22:07
/
Marie Popelková
📷
1 fotografie v galerii
Betonování je základem každého obytného domu. / Wikimedia Commons/Anciv
Betonování základů je velice důležitým základem ať už betonujete základ pro plot, garáž, kůlnu či dům. Pokud základy vybetonujete špatně, znehodnotíte tak celé své dílo. Opravit je totiž dodatečně nelze. Přitom se nejedná o práci, kterou by nezvládl průměrně šikovný kutil, byť bez zednického vzdělání.
Postup betonování:
1. Vyhrazení prostoru
Prostor, kde bude stát vaše stavba, si vykolíkujte a vyměřte.
2. Kopání se nevyhnete
Na vykopání samotných základů bude potřeba pořádné fyzické síly. Plánujete-li větší výkopy, zvažte objednání těžké techniky, jako je minibagr. Popřípadě si najměte pomocné pracovníky, popřípadě požádejte přátele o pomoc.
3. Hloubka základů
Správně hluboké základy jsou do vybetonované do hloubky, kde v mrazech půda nezamrzá. Toto je velice individuální záležitost, která se odvíjí od kvality a druhu půdy. U klasické půdy s převážným složením z písku a hlíny, by základy měli být hluboké 80 cm. U specifických druhů půdy doporučuji konzultovat optimální hloubku s odborníkem.
4. Šířka základů
Šířku betonovaných základů tvoří tloušťka zdí, ke které se přičte 1,5 cm na obě strany.
5. Stavíme „šaluňk“
Aby byly základy rovné, zajistí lidově zvaný „šaluňk“. Požadovaná betonová plocha se opevní hradbou z dřevěných desek, které se srovnají do roviny a poslouží tím pádem jako opěrná stěna betonu.
6. Děláme beton
Dobře připravený beton by se měl v míchačce převalovat, při vysypání do stavebního kolečka vytvořit kužel a neměl by také po uložení odlučovat vodu. Řídké betony, které vodu odlučují, jsou po vytvrdnutí prašné, tvoří se v nich trhliny a drolí se. Navíc je takový beton i po zatvrdnutí částečně nasákavý, což snižuje jeho odolnost vůči mrazu.
Kvalitní a mrazuvzdorný beton musí být buď dokonale hutný, nebo musí být jeho hmota rovnoměrně prostoupena drobnými vzduchovými póry. Toho lze dosáhnout přidáním speciálních přísad. Při míchání předem připravené suché směsi není třeba hlídat poměry, ale hlavně to, aby beton nebyl příliš řídký. Tomu zabráníme, když do míchačky nebo nádoby, ve které budeme beton míchat, nalijeme nejprve menší množství vody a postupně přimícháváme sypkou směs. Množství vody tak lépe odhadneme.
Míchačku při práci nepřeplňujeme a máme na paměti, že není určena pro nepřetržitý provoz. Například pro svépomoc vhodný typ s objemem bubnu 75 l zvládne za hodinu asi 1,5 m3 betonu.
Jaký beton vybrat?
Pevnost betonu se odvíjí od náročnosti základové konstrukce. Pro klasický betonový základ pod nosné stěny rodinných domů používáme beton s označením C12/15 (B 15) nebo kvalitnější C16/20 (B 20) (pro staticky nenáročné stavby!).
Postup betonování:
1. Vyhrazení prostoru
Prostor, kde bude stát vaše stavba, si vykolíkujte a vyměřte.
2. Kopání se nevyhnete
Na vykopání samotných základů bude potřeba pořádné fyzické síly. Plánujete-li větší výkopy, zvažte objednání těžké techniky, jako je minibagr. Popřípadě si najměte pomocné pracovníky, popřípadě požádejte přátele o pomoc.
3. Hloubka základů
Správně hluboké základy jsou do vybetonované do hloubky, kde v mrazech půda nezamrzá. Toto je velice individuální záležitost, která se odvíjí od kvality a druhu půdy. U klasické půdy s převážným složením z písku a hlíny, by základy měli být hluboké 80 cm. U specifických druhů půdy doporučuji konzultovat optimální hloubku s odborníkem.
4. Šířka základů
Šířku betonovaných základů tvoří tloušťka zdí, ke které se přičte 1,5 cm na obě strany.
5. Stavíme „šaluňk“
Aby byly základy rovné, zajistí lidově zvaný „šaluňk“. Požadovaná betonová plocha se opevní hradbou z dřevěných desek, které se srovnají do roviny a poslouží tím pádem jako opěrná stěna betonu.
6. Děláme beton
Dobře připravený beton by se měl v míchačce převalovat, při vysypání do stavebního kolečka vytvořit kužel a neměl by také po uložení odlučovat vodu. Řídké betony, které vodu odlučují, jsou po vytvrdnutí prašné, tvoří se v nich trhliny a drolí se. Navíc je takový beton i po zatvrdnutí částečně nasákavý, což snižuje jeho odolnost vůči mrazu.
Kvalitní a mrazuvzdorný beton musí být buď dokonale hutný, nebo musí být jeho hmota rovnoměrně prostoupena drobnými vzduchovými póry. Toho lze dosáhnout přidáním speciálních přísad. Při míchání předem připravené suché směsi není třeba hlídat poměry, ale hlavně to, aby beton nebyl příliš řídký. Tomu zabráníme, když do míchačky nebo nádoby, ve které budeme beton míchat, nalijeme nejprve menší množství vody a postupně přimícháváme sypkou směs. Množství vody tak lépe odhadneme.
Míchačku při práci nepřeplňujeme a máme na paměti, že není určena pro nepřetržitý provoz. Například pro svépomoc vhodný typ s objemem bubnu 75 l zvládne za hodinu asi 1,5 m3 betonu.
Jaký beton vybrat?
Pevnost betonu se odvíjí od náročnosti základové konstrukce. Pro klasický betonový základ pod nosné stěny rodinných domů používáme beton s označením C12/15 (B 15) nebo kvalitnější C16/20 (B 20) (pro staticky nenáročné stavby!).
Kam dál?