Ozdobte si domov dekoracemi ze slaného těsta. Je levné a nadělá hodně parády

 Tipy a inspirace 
22. prosince 2018 10:06 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Slané těsto je skvělou dekorační hmotou Depositphotos
Andílci, rybičky nebo třeba holubičky pro štěstí. Nejen tyto dekorace zdobí nejednu domácnost, avšak mnohdy bývají pořízené za nemalé peníze. Pokud jste však tvořiví a rádi při výrobě doplňků přiložíte ruku k dílu, máme pro vás tip na skvělý materiál k jejich výrobě.

Je jím takzvané slané těsto, jehož ingredience stojí doslova pár korun, avšak svými vlastnostmi může směle konkurovat modelářské hmotě za několik stovek. A zapojit se může celá rodina.

Vytvořte si hmotu

Jak jsme již zmínili, na pořízení základních ingrediencí budete potřebovat maximálně dvacetikorunu. K výrobě modelovací hmoty ze slaného těsta totiž budete potřebovat pouze toto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g kuchyňské soli
  • střední hrnek vody

Těsto jako modelína

Pokud máte vše připravené, můžete se pustit do práce. A pokud máte ještě nyní v živé paměti pečení vánočního cukroví, půjde vám příprava hmoty doslova od ruky. 

Začněte tím, že si do mísy prosijete připravenou mouku, do které vmícháte sůl a vodu po troškách, aby se vám vytvořilo hladké těsto. A pokud budete mít při zpracovávání hmoty pocit, že mezi rukama mnete plastelínu, pak jste na správné cestě. Poté těsto zpracujte například do tvaru malého bochníčku a nechte jej alespoň půl hodinky odpočinout v ledničce.

Od zvířátek ke svícnům

No a po odležení se již můžete zvesela pustit do modelování. A fantazii se tady meze rozhodně nekladou. Velmi populární jsou například zvířátka na špejli, která se dají zapíchnout do květináče, netradiční věnečky nebo zajímavé a nápadité svícny. Nádherně vypadají také vymodelovaná srdíčka, které můžete doplnit o letící holubičky. Ostatně, inspirovat se můžete v naší fotogalerii pod článkem.

Bude se ještě péct

Myslete však na to, že ať už zvolíte jakýkoliv tvar či velikost výrobku, měli byste váš výtvor poté nechat několik dnů při pokojové místnosti vyschnout, pak mu s pomocí vaječného žloutku dodat tu správnou patinu a poté v troubě předehřáté na přibližně 150 stupňů Celsia nechat čtvrthodinku dopéct. A po vychladnutí už stačí jen dozdobit například s pomocí temperových barev a nechat si dělat radost každý den.

A pokud vás domací dekorace za pár korun oslovily, máme pro vás tipy, jaké další potraviny můžete ve své domácnosti využít pro výrobu designových doplňků. Velmi netradičním materiálem jsou například těstoviny, o jejichž využití si můžete přečíst v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod