Mají vaše vchodové dveře už nejlepší léta za sebou? Zkuste je opravit

 Rekonstrukce 
15. prosince 2018 17:37 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Staré dřevěné dveře se většinou vyplatí renovovat Shutterstock
Vchodové dveře jsou vizitkou každého domu, navíc fungují jako základní bezpečnostní prvek v každé domácnosti. Pokud už se na nich projevil zub času a vy nemáte na pořízení nových, možná se pustíte do jejich renovace. Díky ní můžete ze starých dveří udělat skoro nové.

Obzvláště ve starých domech lidé s výměnou původních dveří za nové hodně otálejí, protože staré dveře dotváří celkovou atmosféru domu. Pokud jde navíc o dřevěné dveře s popraskaným nátěrem, byla by škoda je hned měnit. Jejich renovaci totiž zvládnete v pohodě i vy sami.

Příprava dveří k renovaci

Ze všeho nejdříve si musíte nachystat veškerý potřebný materiál a nářadí. Po ruce tak mějte:

  • kovovou špachtli
  • elektrickou brusku
  • horkovzdušnou pistoli
  • tmel
  • jemný brusný papír
  • štětec
  • barvu

Všechny potřebné věci si pečlivě nachystejte, sundejte dveře z pantů a odmontujte z nich veškeré příslušenství. Pokud dveře sundat nejdou, nevadí. Nechte je zavěšené a  zbavte je za pomoci brusného papíru veškerých nečistot.

Poté musíte ze dveří odstranit starý lak. K tomu vám poslouží špachtle a horkovzdušná pistole. Princip je jednoduchý. Namíříte pistoli na lak, který v daném místě zahřeje a jde pak lehce seškrábnout kovovou špachtlí. Tímto způsobem sundejte starý lak z celé plochy. Alternativou horkovzdušné pistole je chemické odstranění laku či použití elektrické brusky, obě metody nejsou však stoprocentní a mohou se i dosti prodražit.

Postup při tmelování

Pokud jste dveře zbavili jejich starého zašlého laku, je čas na jejich opravu. Pokud ve dveřích zpozorujete díry či praskliny, použijte speciální truhlářský tmel. Ten se dá buďto koupit v obchodě, nebo si jej můžete sami doma vyrobit. Pro vlastní výrobu budete potřebovat syntetickou pryskyřici a prachové piliny, které spolu dohromady smícháte.

Zatmelte poškozená místa na dveřích a přečnívající kousky obruste elektrickou bruskou. Tu vlastně použijte na celou plochu dveří, abyste si je připravili na proces samotného lakování a barvení. Na místa, na která bruska nedosáhla, použijte ruční způsob pomocí brusného papíru.

Nátěr dveří

Jakmile máte dveře krásně zarovnané a hladké, naposledy zkontrolujte jejich stav, zvláště množství prachu a nečistot z broušení. Poté proveďte základní nátěr. Zvolit můžete vodou ředitelné barvy nebo barvy syntetické. Každý typ barvy má jiné vlastnosti, avšak většina odborníků doporučuje vodou ředitelné barvy. Pro dobrý výsledek je vhodné aplikovat dvě vrstvy základního nátěru barvy.

Po řádném zaschnutí je na řadě lehké přebroušení dveří a nátěr povrchovou barvou. Ta ochrání dveře před povětrnostními vlivy. Opět se doporučují nanést dvě vrstvy. Nechte řádně zaschnout a vaše staré dveře máte nově zrenovované.

Rady na závěr

U natírání jednotlivých vrstev barev musíte dbát na jejich délku schnutí. Ta se pohybuje okolo 12 hodin u jedné vrstvy, avšak záleží na prostředí, kde natíráte. Venku na slunku bude schnutí rozhodně rychlejší. Lepší je ale natírat dveře v garáži či v jiném uzavřeném prostoru, kde zamezíte zanesení prachu a jiných nečistot. Pokud dodržíte všechny tyto rady a tipy, docílíte maximálního efektu hladkých a čistých dveří. Pokud ale vaše staré dveře jsou už tak moc zničené, že by se jejich oprava nevyplatila, poohlédněte se  po nových. O tom, jak správně vybrat vchodové dveře, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47