Vyrobte si okrasný ubrus i prostírání na sváteční stůl

 Tipy a inspirace 
14. prosince 2018 09:48 / Martina Langová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vyrobte si originální vánoční ubrus nebo prostírání Shutterstock
Vánoce jsou tady sice už za chvíli, ale tohle ještě rozhodně stihnete. Chcete-li mít netradiční, přesto pěkný a originální sváteční stůl, pusťte se do výroby vlastního ubrusu i prostírání. Nic na tom není.

Ubrusy, ubrousky i prostírání vytváří společně na stole vedle své praktické funkce také originální dekorativní prvek. Vypadají luxusně, přitom na jejich výrobě vůbec nic není. Zhotovit se dají snadno, rychle a levně. Tím, že si vyrobíte vlastní pokrývky stolu, můžete lépe navodit náladu a atmosféru pro stolování.

Vyberte správnou látku

Zcela jistě je nejvhodnějším materiálem pro tento účel bavlna. Čistá bavlna bez jakýchkoliv příměsí. Ovšem nemusíte kupovat čistý vzor. Vyberte si takový, který bude ladit k příležitosti, pro kterou chcete dekoraci použít. V tomto případě půjde nejspíš o slavnostní vánoční motiv.

Koupit však můžete i látku potaženou PVC. Její výhodou je oproti bavlně to, že je omyvatelná. Hodí se tedy především pro rodiny s malými dětmi, kde je zašpinění ubrusu či prostírání více než pravděpodobné.

A v neposlední řadě můžete sáhnout i po látce lněné. Ty vypadají dobře zejména v přírodních barvách. Můžete je vyšívat nebo mírně prostřihnout rohy a okraje. Avšak len je náročnější na péči a údržbu. Počítejte s tím, že se budě hodně mačkat.

Ozdobné kusy

Chcete-li mít ubrus zejména jako okrasu jídelního koutu, pak můžete koupit již hotový krajkový kus. Může být třeba nařasený přes podklad ze sametu nebo hedvábí či taftu, který sahá až k zemi.

Abyste však příliš nepřekombinovali, měli byste myslet i na to, jaký máte jídelní servis a příbory. I tyto doplňky by měly ladit společně s pokrývkou stolu. Vytvořit si tak můžete neobvyklou kombinaci barev. Například jemný porcelán a stříbrné příbory budou skvěle vypadat na jemném krémovém ubruse. Avšak těžší porcelán nebo barevnější nádobí se zase hodí spíše k výrazným barvám a moderním vzorům látek. A nebojte se ani tmavých barev. Ty mohou vytvořit netradiční uspořádání.

Kulatý nebo pravoúhlý?

Než se pustíte do výroby ubrusu, musíte mít jasno také v tom, jaký tvar vlastně chcete. Zatímco obdélník nebo čtverec se hodí naprosto všude, kulatý či oválný ubrus dáte výhradně jen na stejně tvarovaný stůl. Až budete kupovat látku, pak počítejte s tím, že musíte k naměřenému číslu přidat ještě dvojnásobnou výšku od země, plus tři centimetry na záložku.

Ubrousky a prostírání

Jejich výroba je ještě jednodušší než u ubrusů. Jednoduše si naměřte, jak velké ubrousky budete chtít vyrobit. Přidejte z každé strany dva centimetry na záložku a jednoduchým stehem je prošijte. A nezapomeňte – pokud je ubrus vícebarevný, musí být ubrousky vždy jednobarevné. Abyste příliš nepřekombinovali. Ze stolu by pak případní hosté mohli mít pocit přeplácanosti. Barvy volte vždy velmi opatrně. A můžete volit i podle toho, jakou výzdobu momentálně doma máte. Třeba na Vánoce vyzdobte všechno podle své oblíbené země.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47