Připravte si výborná domácí leštidla na dřevěný nábytek

 Tipy a inspirace 
16. srpna 2020 13:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
O dřevěný nábytek je potřeba se starat Depositphotos
Dřevěný nábytek je čím dál více v kurzu. Je krásný a především vydrží. Ale to vše se bez kvalitní a pravidelné péče neobejde. Co tak jít na leštění a ošetřování nábytku domácími výrobky?

Ať už máte doma dřevěnou postel, komodu nebo stůl, ošetření dřevěných povrchů se nevyplatí zanedbávat. Denně totiž útočí na dřevo nejen prach a vlhkost, ale i mastnota, špína nebo teplotní výkyvy. Proto je nutné dbát na včasnou, pravidelnou a správnou péči o něj. Běžně prodávané výrobky však obsahují různé oleje, rozpouštědla a příměsi, které se vypařují, a tím zatěžují vzduch v místnosti. Přitom mnohdy stačí sáhnout do pokladnice osvědčených rad našich babiček. 

Včelí vosk na tmavé kusy

Včelí vosk je úžasný přírodní produkt, který má široké uplatnění. A o nábytku to platí obzvlášť. Vyrobte si z něj skvělé leštidlo, které se vám bude hodit především při ošetřování nábytku z tmavého dřeva. Ve vodní lázni zahřejte 2 g včelího vosku, 1 lžičku lanolinu, 20 ml sójového oleje, a to vše smíchejte. Vše odstavte z ohně a přidejte 5 ml terpentýnu. Při manipulaci s touto látkou buďte opatrní, protože se snadno vznítí! Vše smíchejte ruční metlou a nalejte do uzavíratelné nádoby. Uchovávejte na tmavém místě. Toto leštidlo vám zůstane kvalitní minimálně půl roku.

Na skvrny lněný olej

Pokud máte doma namořený nábytek a nechtě se vám podařilo na něm udělat pár nevzhledných skvrn od skleniček, můžete jej znovu dostat do formy pomocí následující politury. Do 300 ml lněného oleje přidejte lžičku soli a pořádně promíchejte. Vzniklou směs nakapejte na vlněný hadřík a tím ošetřete požadovanou plochu. Vše ještě doleštěte čistým flanelem.

Na mahagon mýdlem

Mahagonové dřevo je skutečný skvost každého interiéru. K jeho údržbě vám postačí obyčejná mýdlová voda a měkký kartáček. Nábytek potom utřete dosucha. Fleky nebo skvrny zkuste napustit technickým lihem. Nechejte jej působit dvě až tři minuty a místa pečlivě utřete do sucha. Nakonec celou plochu ošetřete směsí, kterou si vytvoříte ze dvou lžic lněného oleje a dvou lžic červeného vína.

Na lak lněným olejem

I když bývá nábytek ošetřen lakem, neznamená to, že by nebyl choulostivý. Naopak. Zapomeňte však na agresivní prostředky v podobě tekutých písků a podobně. Běžné znečištění odstraníte mýdlovou vodou a houbou. Matná místa ošetřete nejprve lihem a následně vyleštěním lněným olejem. 

Lesk otrubami

Skvělé přírodní leštidlo vytvoříte tak, že v 1 litru vody uvaříte 50 g pšeničných otrub. Pozor, otruby mají tendenci se připalovat, proto raději hrnec pravidelně kontrolujte. Vývar sceďte a po vychladnutí použijte.

Dýhu oživí citron a olej

Dýhovaný nábytek je krásný, ale opravdu hodně náchylný na jakékoliv skvrny. Jeho pěkný vzhled můžete prodloužit speciálním olejovou politurou, kterou vyrobíte z citronové šťávy a kvalitního olivového oleje. Na 20 ml citronové šťávy vám bude stačit 200 ml oleje. Směs nalijte do uzavíratelné skleničky, dobře protřepejte a nakapejte na vatový tampon. Ten následně zabalte do lněného hadříku a krouživými pohyby jím dýhu vyleštěte. Pokud už váš dřevěný nábytek přeci jenom zšednul a nelíbí se vám, zkuste mu dát nový "kabát" pomocí přírodních mořidel. Z čeho si je připravit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008