Jak správně prát a věšet prádlo, abyste ho nemuseli žehlit

 Tipy a inspirace 
08. srpna 2020 10:02 / Eva Vogelová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Pořiďte si kolíčky, které na prádle nezanechají velké otisky  Depositphotos
Málokoho baví žehlení. Většina lidí by řekla, že jde o jednu z nejméně oblíbených domácích prací. Naštěstí existuje mnoho triků, díky kterým prádlo skutečně nebudete muset žehlit. O jaké tipy se jedná?

Pokud chcete vzít žehličku do rukou pouze ve výjimečných případech, musíte vědět, jak správně prádlo prát a věšet. Nejde o nic složitého. Postupujte následovně.

Nepřeplňujte pračku

Není žádnou novinkou, že někteří lidé naplňují buben prádlem úplně do plna. Pochopitelně nechtějí pouštět pračku dvakrát. Pokud děláte to samé, vaše prádlo se velmi pomačká. Když je pračka přecpaná, oblečení vevnitř nemá dost prostoru a nebude dobře vypráno. V takovém případě se nesmíte divit, že po vytažení z bubnu oblečení rovné rozhodně nebude.

Oblečení protřepejte

Těsně předtím, než se pustíte do věšení prádla, ho musíte dostatečně protřepat. Díky tomu se prádlo trochu narovná. Protřepejte ho raději dvakrát. Nejprve ho chyťte za vrchní stranu a následně za spodní. Nikdy na to nezapomeňte a nebudete muset žehlit.

Vyberte si správné kolíčky

Možná jste nad výběrem kolíčků nikdy nepřemýšleli, což je ale chyba. Existují takové, které na prádle nezanechají příliš velké otlaky, ale přesto oblečení na šňůře udrží. Někteří s kolíčky kvůli otlakům šetří, ale prádlo se pak zbytečně prověsí. Použijte jich více.

Oblečení, které můžete, pověste na ramínka

Pokud máte dostatek ramínek, používejte je při sušení prádla. Pověste na ně všechny halenky, mikiny, košile, šaty či trička. Při schnutí se hezky narovnají. Pokud byste je pověsili za spodní část, vytahají se. Když je pověsíte za vrchní část, otlačí se. Proto ani jedna volba není vhodná.

Kalhoty pověste za pas

Když máte dostatečné množství ramínek, můžete za ně pověsit i kalhoty. Pokud ne, pověste je za pas, aby se neprověsily. Možná na nich budou menší otlaky od kolíčků, ale nezmačkají se tak snadno jako trička a halenky.

Usušené prádlo důkladně poskládejte

Jakmile prádlo uschne, sundejte ho a poskládejte. Pochopitelně je lákové ho pouze někam pohodit a dál si ho nevšímat. To je však velká chyba, protože bude zmačkané. Jednotlivé kousky oblečení pečlivě poskládejte do komínků. A během skládání prádlo uhlazujte rukou. Dále čtěte: Nedělejte časté chyby, kvůli kterým své nové ručníky a osušky brzy zničíte.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008