Jak čistit zaneřáděnou sklokeramickou desku bez chemie, aniž byste ji zničili

 Tipy a inspirace 
14. srpna 2020 11:04 / Eva Vogelová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Sklokeramická deska se snadno zašpiní  JumpStory
Sklokeramická deska je velmi náchylná na poškození. Nemůžete k jejímu čištění používat žádné ostré předměty, které by ji poškodily. Odstranit z ní zbytky jídla a další nečistoty po vaření však musíte. Zjistěte, jak sklokeramickou desku vyčistit, aniž byste na ni museli použít chemii.

Pokud nechcete mít na sklokeramické desce rýhy, musíte ji čistit opatrně. Rozhodně ji nemyjte drátěnkou či dalšími předměty, které by ji mohly snadno poškodit. Na vyčištění varné desky můžete použít speciální čisticí prostředky, které najdete v obchodech. Kromě toho ji však můžete umýt i přírodními prostředky.

Připečené zbytky jídla odstraňte speciální škrabkou

Pokud na varné desce roztavíte třeba nějaký plast, odstraňte ho, dokud je teplý a měkký. Zaschlé nečistoty seškrábněte speciální škrabkou na sklokeramickou desku. Rozhodně se nepokoušejte zaschlé zbytky dostat dolů třeba nožem nebo jiným ostrým předmětem.

Zaschlé zbytky dokáže vyčistit i citronová šťáva

Pokud v současné chvíli nemáte speciální škrabku na sklokeramické desky, použijte citronovou šťávu. Vymačkejte citron na zaschlé zbytky jídla a nechte ho působit zhruba patnáct až dvacet minut. Citronová šťáva připálené nečistoty naleptá a po chvíli je můžete pomocí čistého hadříku pouze setřít. Možná vám tato metoda nemusí zabrat na veškeré připečené zbytky, proto je lepší si do budoucna speciální škrabku pořídit.

Sklokeramickou desku můžete umýt octem

S octem nikdy nic nezkazíte. Jde o univerzálního pomocníka v domácnosti. Můžete s ním totiž vyčistit téměř celý dům. Dokonce si poradí i se špinavou sklokeramickou deskou. Smíchejte ho s vodou v poměru jedna ku jedné. Stačí opravdu jen malé množství. Na varnou desku kápněte jen několik kapek octové vody a hadříkem ji důkladně rozetřete po celé ploše.

Pokud by vás ocet zklamal, zachrání vás jedlá soda

Ocet možná na varné desce ještě nějaké nečistoty zanechá, ale jedlá soda by už je měla všechny zklikvidovat. Posypejte celou sklokeramickou desku jedlou sodou. Navlhčete si čistý hadřík a krouživými pohyby desku utírejte, dokud nebude dokonale čistá. Dále čtěte: Dvířka trouby se mohou až nechutně zašpinit. Vyčistěte je bez velké námahy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47