I připečené ochranné fólie lze z plastových oken odstranit

 Rekonstrukce 
09. srpna 2020 15:22 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Ochranné fólie z plastových oken odstraňte co nejdřív Depositphotos
Každé nové okno je opatřeno ochrannou fólií, která jej chrání při výrobě, přepravě i následné montáži. Jakmile ale máte okno tam, kde potřebujete, je nutné fólie odstranit. Ideálně okamžitě. Když na ně totiž zapomenete, budete toho později litovat.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Někteří výrobci uvádějí, že by se fólie měla odstranit nejpozději do šesti týdnů, jiní jsou tolerantnější a tvrdí, že bez problémů odstraníte fólii do tří měsíců od jejich namontování. Je jasné, že nějaký ten den či týden nehraje nijak zásadní roli, když ale na fólie zcela zapomenete a budete je chtít sundat třeba po roce, čeká vás docela úmorná práce. Obzvlášť když se jedná o okna, na která svítí hodně slunce.

Čím déle, tím hůře

Polyethylenový ochranný film může být různě silný, nejčastěji je to 50–120 mikronů. Ať už ale máte na rámech oken jakékoliv fólie, obecně platí, že čím déle ji na rámu necháte, tím hůře pak jde dolů. A opravdu zapečené fólie pak odstraňujete doslova po milimetrech.

Léto je ideální čas

Aby se vám fólie lépe dostávaly dolů, nechejte práci raději na léto. V zimě jsou profily přirozeně studené, dolů půjde fólie špatně a riskujete zničení oken.

Vyzbrojte se speciální škrabkou na fólie, značně vám ušetří práci. Někomu se osvědčila i škrabka na okna auta, kterou v zimě vlastní snad každý řidič.

Při strhávání jakékoliv fólie vám dobrou službu udělá i fén. S nahříváním to ale nesmíte přehnat, aby se vám plastový rám teplem nezdeformoval. Odborníci doporučují k odstranění okenní fólie také použití parního čističe.

Pomůže krém, benzin i ocet

Pokud nic nepomáhá, můžete vyzkoušet ještě trik s krémem. Při strhávání fólii lehce namažete a pak by měla jít lépe dolů.

Použít můžete i technický benzin. I tak ale musíte počítat s tím, že to může jít poměrně pomalu, doslova po milimetrech. Pokud technický benzin nemáte po ruce, určitě najdete v domácnosti běžný ocet. I ten vám po naředění teplou vodou pomůže. Za zkoušku stojí i použití odlakovače na nehty. Ocet je všeobecně dobrý pomocník, přesto může někdy nadělat více škody než užitku.

Pokud se vám podaří fólii strhnout, ale na povrchu profilu zůstalo lepidlo, sáhněte pro dočištění po měkkých rozpouštědlech, tedy po isopropylalkoholu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít