Ocet je sice výborný pomocník, na tyto domácí práce si jej ale raději neberte

 Tipy a inspirace 
15. března 2020 12:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ocet je kyselina, která může některé povrchy poškodit Depositphotos
Ocet je sice nepostradatelný pomocník v domácnosti, ale v některých případech může nadělat více škody než užitku.

Už naše prababičky věděly, že ocet se dá využít nejen jako potravina, ale i jako nepostradatelný pomocník v péči o domácnost. Dokáže účinně bojovat proti plísni, odstraní vodní kámen, vybělí spáry, dodá lesk zrcadlu, odstraní rez a v neposlední řadě dezinfikuje povrchy. Ovšem ocet může také škodit a některé povrchy nenávratně poškodit. Takže na co ocet rozhodně nepoužívat?

Poškodí kámen

Ocet v žádném případě neberte na povrchy, které jsou ze žuly, mramoru nebo kamene.  I když by se mohlo zdát, že kámen je hodně odolný, není tomu tak. Právě ocet tento povrch dokáže naleptat a vytvořit na něm nevzhledné skvrny, které už nejdou odstranit.

Na žehličku ne

Nikdy, ale opravdu nikdy neberte ocet na žehličku. Na odstranění vodního kamene z přístroje použijte speciální přípravky nebo například zubní pastu, kterou můžete využít i na další předměty v domácnosti. Více na toto téma jsme psali zde. Pokud byste sáhli po octu v domnění, že s jeho pomocí odstraníte vodní kámen, pak věřte, že to je ta poslední činnost, kterou s touto žehličkou uděláte. Ocet můžete použít na žehlicí plochu, ale s velkou opatrností tak, aby se přípravek nedostal do parních trysek.

S pračkou opatrně

Pokud svou pračku čistíte pomocí octa, děláte určitě dobře. Je to ekologický prostředek, který nijak neškodí přírodě. Nicméně ani s octem se to nemá přehánět. Pokud jej používáte příliš často, může se stát, že poničíte gumové a plastové součásti pračky. A tím snížíte její životnost. 

Vyhněte se dřevu

Ocet je vlastně kyselina. Takže s tímto vědomím byste k této tekutině měli také přistupovat a nečistit s ní dřevo. Mohlo by se stát, že agresivní složky naruší vrchní vrstvu laku na podlaze a pak i dřevo samotné.

Zničí elektroniku

Elektroniku je sice potřeba pravidelně čistit, a stejně tak dezinfikovat ovladače, mobily a tablety. Ale to neznamená, že byste na to měli brát ocet. Choulostivé obrazovky by tak agresivní čistič nemusely „přežít“. Používejte speciální přípravky nebo ubrousky k čištění elektroniky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008