Boj s potravinovým molem je těžký, ale ne nemožný

 Tipy a inspirace 
07. března 2020 10:07 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Potravinového mola si můžete přinést s nákupem Depositphotos
Jsou zkrátka všude. Ať chceme, nebo ne, létají po celém bytě. Otevřete skříňku s potravinami a vyletí na vás několik motýlků? Máte „čest“ seznámit se s potravinovým molem neboli zavíječem moučným. Když se podíváte zkoumavěji, zjistíte na některých potravinách drobné pavučinky, které vytvořil právě potravinový mol.

Miluje mouku, rýži i čokoládu. A všechno, čeho se dotkne, můžete okamžitě vyhodit. Najdete jej třeba v mouce, rýži, strouhance, ale larvy se můžou objevit i v soli nebo v čokoládě. Potravinový mol je silný nepřítel, a jakmile se u vás v kuchyni objeví, čeká vás perný boj. Není jednoduchý, ale není ani nemožný.

Škoda, kterou potravinoví moli během několika málo hodin dokážou napáchat, se může vyšplhat do stovek až tisíců korun. Veškeré napadené potraviny totiž musíte okamžitě vyhodit. Protože hrozí, že v napadeném sáčku nebo nádobě přežijí vajíčka, která potravinoví moli nakladli. Jde o běžného potravinového škůdce rozšířeného po celém světě. Páchá škody nejen v domácnosti, ale i v mlýnech nebo skladech potravin.

Podstatné pro pochopení tajemství výskytu v domácnosti je uvědomit si, jak se množí. Samička totiž může naklást až 700 vajíček a vývoj jedné generace trvá asi 95 dní. Proto se vám někdy může zdát, že se doma objevují ve vlnách.

K životu jim stačí 18 stupňů Celsia, což bohatě splňuje teplota v běžném bytě. Objevují se různá růstová stádia. Larva je špinavě bílá s tmavší hlavou a před kuklením měří 12 mm. Motýli létají po celý rok kromě zimního období.

Jak se k vám dostali?

Pokud se ve vaší domácnosti tito motýlci vyskytují, nedávejte si to za vinu. Larvy potravinových molů jste si domů nejpravděpodobněji přinesli z obchodu. Nejčastěji s moukou, rýží, strouhankou, cereáliemi a dalšími sypkými produkty. Nepohrdnou ani polévkami a dalšími instantními potravinami či kořením. Další cestu si najdou od sousedů, pokud bydlíte v bytovém domě. Dokážou prolétnout větracími šachtami a usadit se co nejblíž ke zdroji potravy. Často přežívají ve stoupačkách nebo světlících. Samozřejmě k vám může vlétnout i oknem.

Jak se jich zbavit?

Nejprve najděte potraviny, které moli napadli, a bez milosti je vyhoďte. Bez lítosti se také zbavte všech otevřených sypkých potravin, jako je mouka nebo rýže (přestože na pohled vypadají v pořádku. Celou spíž kompletně vykliďte a vymyjte octovou vodou. Omeťte všechna hůře dostupná, tmavá, zaprášená místa na trámech, regálech. Kde uvidíte larvy, vysajte je ideálně vysavačem. Pak spíž vystříkejte nějakým volně prodejným prostředkem proti hmyzu. Než naskládáte potraviny zpět, vše ještě jednou umyjte.

Chcete-li si být jistí, že je po molech skutečně veta, rozmístěte v kuchyni profesionální pasti na moučné moly. Pasti s obsahem feromonů zbylé motýlky spolehlivě přivábí a odchytí. Kromě toho vydrží až tři měsíce, hodí se proto také jako účinná prevence.

Babské rady, které fungují

  • Potravinové moly ale můžete vyhnat i jinak, bez chemikálií. Nevoní jim totiž levandule, skořice, pepř, citronová kůra, hřebíček, bobkový list nebo cedrové dřevo. Kuličky pepře třeba umístěte k rizikovým potravinám (např. mouce nebo ovesným vločkám) přímo do dózy nebo je jednotlivě rozmístěte na všechny police. Bobkový list nebo levanduli zase dejte do vonných pytlíčků a zavěste na potřebné místo.
  • Těchto drobných motýlků se můžete zbavit i díky potravinám, které milují. Do láhve s úzkým hrdlem nalijte jablečný ocet, víno nebo pivo. Moli se dostanou dovnitř, ale ven už ne.
  • Až se těchto nechtěných návštěvníků zbavíte, určitě si zhluboka oddechnete. Boj s nimi totiž může trvat i několik měsíců. Pokud už tuto situaci nechcete znovu prožít, řiďte se našimi radami.

Nezanedbávejte prevenci

Do vaší kuchyně můžou moli proniknout kdykoliv. Ovšem máme i dobrou zprávu. Pokud se budete držet těchto osvědčených pravidel, nebudou mít u vás potravinoví moli šanci.

  • Nedělejte si zbytečně velké zásoby. Stačí totiž jediný napadený kus nebo sáček a moli se rychle rozšíří po celé kuchyni.
  • Potraviny kontrolujte hned po nákupu. Moly si domů můžete přinést přímo z obchodu, a to třeba i v uzavřeném sáčku mouky.
  • Používejte uzavíratelné dózy a nádoby. Potraviny, jako jsou mouka, rýže, kakao nebo třeba ovesné vločky, vždy přesypte ze sáčku do uzavíratelných dóz. Moli se do nich nedostanou a vaše potraviny tak budou v bezpečí.
  • Potravinovou skříň a spíž pravidelně uklízejte, zametejte nebo vysávejte zbytky rozsypaných potravin apod.

Zkusit můžete osvědčené rady našich babiček i přípravky na bázi feromonů, které běžně koupíte v drogerii. Každopádně, hmyzí návštěvníci budou konečně pryč! Potravinoví moli však nejsou jediným domácím škůdcem. Více čtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47