Využijte zbytky zeleniny a vypěstujte si nové mladé výhonky

 Tipy a inspirace 
25. února 2020 11:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dopřejte si čerstvé křupavé výhonky po celý rok Pinterest
Taková čerstvá nať v polévce nebo salátu dokáže udělat s jídlem divy. Nemusíte však zbytečně čekat na jaro. Vypěstujte si čerstvou nať doma za oknem. Jednoduše ze zbytků.

Na to, abyste si dopřáli čerstvou zeleninovou nať, nepotřebujete mít žádné zvláštní zahradnické dovednosti. A stejně tak nemusíte čekat ani dlouhé týdny na to, až vám vyklíčí semena a další týdny na první úrodu. Stačí jen správně odkrojenou část zeleniny  vložit do misky s vodou.

Stále čerstvá cibulka

Pokud chcete mít stále při ruce křupavou cibulovou nať, nechejte si asi 2,5 centimetru dlouhý zbytek i s kořínky. Ty zkraťte přibližně na 1 centimetr. Špalíčky pak dejte do sklenice s vodou, kde bude zhruba centimetr vody. Sklenici postavte na světlé místo, nejlépe na okenní parapet, a vodu pravidelně měňte. Asi za deset dnů se můžete těšit na první slizeň. A nejlepší na tom je, že po odřezání nať vyroste znovu a znovu. Stejným způsobem si můžete vypěstovat i mladý pórek.

Křupavý celer

Stejně tak si můžete za pár dnů pochutnávat na čerstvých výhoncích celeru. Bulvu  odkrojte tak, aby asi 5 cm vrchní části, kde byly listy, zůstala neporušená. Tento kousek vložte opět do sklenice nebo misky s vodou. Přibližně za týden vyraší první listy. Pak můžete celer zasadit do půdy nebo odřezávat jeho zelenou nať a dopřát si její lahodnou chuť.

Jemná česneková

K dochucení jídel je úžasná česneková nať. Narozdíl od stroužků česneku je její chuť mnohem jemnější a rovněž ji snesou i lidé, kterým klasický česnek nedělá dobře. Nať si vypěstujete snadno. Stačí vzít paličku vyschlého česneku a položit ji do misky s trochou vody. Za pár dnů vám nať vyraší. Pokud milujete česnek a chcete využít naplno jeho sílu, vyrobte si česnekovou tinkturu. Jak na to jsme psali zde. Stejným způsobem můžete využít i starou cibuli.

Voňavá petržel 

Voňavá zelená petrželka dokáže skvěle dochutit polévku, ale i jakékoliv další jídlo. Můžete ji mít stále po ruce. Stačí, když si při přípravě zeleniny odříznete vršky z kořenové petržele a umístíte je do misky s vodou. Opět ji postavte na světlé místo a už za pár dnů můžete mít k dispozici mladé lísty. Podobným způsobem si můžete vypěstovat i mladé lístky mrkve.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod