Jak odstranit rez z vany a umyvadla bez chemie

 Tipy a inspirace 
12. března 2020 11:08 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rez odstraníte s pomocí jedlé sody Depositphotos
Rez se může ve vaně či dřezu objevit velmi snadno. Dobrou zprávou je, že skvrny od rzi v koupelně můžete odstranit poměrně snadno bez velkého úsilí. Dokonce k tomu nemusíte ani používat chemické prostředky.

Rezavé skvrny se běžně vyskytují na smaltovém, litinovém či porcelánovém dřezu. Najdete je i ve vaně či v toaletě. Rez může vzniknout poměrně jednoduše. Způsobí ji tvrdá voda, která je bohatá na železo a na povrchu zaschne. Může se stát, že v umyvadle či vaně necháte položený mokrý kovový předmět a rez se zanedlouho objeví. Naštěstí se jí můžete zbavit poměrně snadno.  

Jedlá soda a voda

Pokud máte doma schovanou jedlou sodu, můžete se radovat. Má spousty různých využití. Pohlcuje pachy a hodí se i k úklidu. Pomůže vám s vyčištěním rzi. Nasypte ji na rezavé skvrny, které následně vyčistěte starým zubním kartáčkem. Předtím ho však namočte do vody.

Pokud vám to hned nepůjde, zkuste na rezavé skvrny nasypat jedlou sodu znovu a polijte ji malým množstvím vody. Nechte ji působit alespoň dvě hodiny a následné čištění s kartáčkem by vám mělo jít snadněji.

Vinný ocet a jedlá soda

Pokud vám čištění pouze s jedlou sodou nepůjde, zkuste jiný způsob. Připravte si k jedlé sodě i vinný ocet. Tyto ingredience můžete použít na porcelán i nerezovou ocel. Kromě nich si připravte i alobal. Nejprve vinný ocet a jedlou sodu naneste na skvrny ze rzi a nechte několik minut působit. Následně zmačkejte kuličku z alobalu a rez s ní vydrhněte.

Brambor a mýdlo

Když vám doma schází jedlá soda, možná bude mít alespoň brambory s mýdlem. Pokud vlastníte pouze tuhé mýdlo, nechte ho rozpustit ve vodě. Nachystejte si velký brambor a rozkrojte ho napůl. Ponořte ho do tekutého mýdla a vydrhněte s ním rezavé skvrny.

Prevence před rzí

Rezavým skvrnám můžete předcházet. Stačí si dávat pozor, jaké předměty pokládáte do vany či umyvadla. Třeba holicí pěny mají na dně kovové kroužky, které se namočí a povrch kvůli nim může zreznout. Raději tyto předměty ukládejte pouze do skříněk. Dále každý den oplachujte vanu s umyvadlem vodou, abyste odstranili veškeré zbytky železa. O tom, jak si vyrobit ekologický prostředek na mytí nádobí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod