Chystáte se malovat? Rady, jak to zvládnout na jedničku

 Rekonstrukce 
14. prosince 2018 18:53 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
S barvami to nepřehánějte, raději malujte decentně Pixabay
Můžete si nechat vymalovat byt od odborné firmy. Ale počítejte s tím, že za to docela dost zaplatíte. Přitom tuhle práci zvládnete hravě sami. Chce to jen trochu odvahy a pár cenných rad, jak na to.

Rozhodli jsme se vám rady pro malování naservírovat doslova na zlatém podnose. Takže se do práce můžete pustit klidně teď, abyste měli na svátky hezky vymalováno. Bude vám k tomu stačit jeden den volna – tedy pokud nechcete vymalovat celý velký dům. Ten bude o něco časově náročnější.

Do nového roku s novými barvami

Nový rok můžeme začít doslova v novém bytě. Až takhle mohou barvy pocitově změnit naše bydlení. Uvidíte, že po výmalbě budete mít pocit naprosto čistého bydlení. Pojďme se do toho tedy pustit.

Základní náčiní

Pro výmalbu bytu budeme potřebovat dva štětce – úzký a široký. Potřeba je i váleček. Dnes už bez problémů seženete takový, který se dá naplnit a barva nekape nikde kolem. Tedy pokud jej nepřeplníte. Při správném postupu je malování s ním naprosto bez práce. Navíc je u válečku mnohem menší riziko, že zanechá šmouhy. Pořiďte si i speciální igelity na malování a lepicí pásku. Pak už jen volte barvy. V hobbymarketech si můžete nechat namíchat barvy přímo na míru. A taky vám zde poradí s výběrem, případně jejich kombinací.

Malování rovných stěn

V první řadě posuňte všechen nábytek i vybavení do středu pokoje. Místnost pak celou zahalte do igelitu. Čím víc práce si dáte s přípravou, tím méně následného úklidu vás čeká. Také je dobré začínat malovat při běžném denním světle a při něm také končit. Jen tak dokonale uvidíte, jak se vaše dílo zdařilo.

Nejjednodušší, do čeho se můžete pustit, je malování rovných stěn. Právě k tomuto účelu poslouží znovu plnitelný váleček. S ním máte vymalováno opravdu rychle. Následné dodělávky, například místa kolem vypínačů a podobně, pak dokončete pomocí malého štětce. Abyste však nezašpinili vypínač či jiné místo, kolem kterého malujete, máte na výběr dvě možnosti. Ta první je, že vypínač oblepíte. Ta druhá, jednodušší, že mezi vypínač a štětec vložíte karton. Ten zabrání rozmazávání barvy po stěně. V rozích pak jen lehce ťukejte jen málo namočeným úzkým štětcem do záhybu a ihned hadříkem odstraňte přebytečnou barvu.

Malování nerovností

Všechna nerovná místa, jako je například schodiště či prostor za kamny, malujte až naposled. Nejprve zde vyčistěte celý prostor a odstraňte závady, jako jsou nerovnosti, praskliny, otvory či pukliny. Teprve pak se můžete pustit do práce. Začínejte vždy od stropu a pokračujte směrem dolů. Případné zábradlí u schodiště, dveře nebo radiátory si nechte až nakonec. Během práce se vždy snažte omezit pohyb v místě, kde malujete. A to minimálně do doby, dokud není barva zcela zaschlá.

Chcete-li dělat na zdech ještě nějakou dekorativní úpravu, v každém případě počkejte minimálně jeden den, dokud barva nebude pořádně proschlá. Teprve pak se můžete pustit do zdobení. Pokud vás nelákají klasické barvy, můžete vyzkoušet tekuté tapety.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod