Jak zvládnout předvánoční úklid rychleji? Není to nic extra složitého

 Tipy a inspirace 
18. prosince 2018 09:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není nutné se vánočním úklidem zbytečně stresovat Internet
K Vánocům obvykle nepatří jen hektické shánění dárků a pečení cukroví, ale také generální předvánoční úklid. Jenže mnohdy vám na něj nezbývá čas. Poradíme, jak lze předvánoční úklid urychlit a zefektivnit.

Nemusíte se hned hroutit, že nemáte doma perfektně uklizeno. Existuje několik triků, které předvánoční úklid značně urychlí. Pokud nemáte na důkladné gruntování bytu moc času, přijdou vám určitě vhod.

Dekorační boxy

Kdo vymyslel dekorační boxy a krabice, zasloužil by metál. Velmi rychle do nich schováte všechny věci, které se vám po bytě ledabyle povalují. Ať už jde o složenky, štosy papírů, časopisy, hračky dětí či další věci. Boxy toho pojmou opravdu hodně, přitom vypadají dobře. A byt, ve kterém se nikde nic nadbytečného nepovaluje, působí hned čistěji a vzdušněji.

Kromě boxů si můžete pořídit i různé koše, které budou ladit s vaším interiérem. Před Vánoci stačí věci do úložných prostor jen naskládat, důkladné vytřídění můžete nechat až po svátcích, kdy bude klidněji. O tom, jakých chyb se při vánočním úklidu vyvarovat, jsme psali zde.

Nepotřebných věcí se zbavte

Osvědčenou zásadou rychlého a efektivního úklidu je vyhodit vše, co už nepotřebujete. Musíte být nemilosrdní a zapomenout na myšlenku, že se vám ještě to staré křeslo bude jednou hodit či že to porouchané rádio necháte opravit. Pokud jste to neudělali v uplynulých letech, už to zřejmě neuděláte nikdy.

Objemné nepotřebnosti lze odvézt do sběrného dvora, menší můžete dát do kontejneru či do vaší popelnice. A pokud je vám věcí přeci jen líto, možná by mohly posloužit někomu jinému. Poptejte se známých nebo nepotřebné věci zavezte do bazaru. Můžete si také podat inzerát, ale to je obvykle běh na delší trať.

Od shora dolů, od oken ke dveřím

Když se pouštíte do utírání, mytí, stírání a leštění, je vhodné zvolit ten správný postup. V opačném případě byste si totiž v průběhu gruntování mohli znovu zašpinit to, co jste již pracně uklidili, a zbytečně byste tak plýtvali drahocenným časem. Při úklidu postupujte nejprve od místností, které používáte nejméně. Obvykle to bývá ložnice či pracovna. Úklid tu proběhne rychleji a také déle vydrží. Nejnáročnější kuchyň a koupelnu nechejte až úplně nakonec. Kuchyň navíc ukliďte až po pečení vánočního cukroví. Při uklízení v jednotlivých pokojích postupujte vždy od shora dolů. Začněte horními poličkami a skříněmi a skončete vysáváním a vytíráním podlahy. 

Čistá okna za pár minut

Nezbytnou součástí předvánočního úklidu bývá také nepopulární mytí oken. Pokud máte větší dům či byt, může tato činnost zabrat i několik hodin. Práci vám může usnadnit několik osvědčených tipů. Inspirujte se profesionálními myči oken, kteří musejí zvládnout umýt desítky okenních tabulí denně, a pořiďte si praktickou oboustrannou stěrku. Jednou stranou okna namydlíte a druhou pohotově setřete. Po každém tahu stěrku otřete papírovou utěrkou, abyste ji zbavili jednak přebytečné vlhkosti, jednak zachycené špíny. Pro leštění radí odborníci využívat přípravky s alkoholem. Rychleji se odpařují a nezůstanou po nich zaschlé stopy. Zkušení profesionálové rovněž radí neplánovat mytí oken na den, kdy pálí slunce. Voda pak na oknech rychle zasychá a zůstanou vám na nich šmouhy.

Nebojte si říct o pomoc

Pokud jste natolik vytížení, že nemáte na předvánoční přípravy ani chvilku času a s úklidem vám nepomohou ani rodinní příslušníci, nebojte se obrátit na profesionály. Levnější variantou je oslovit paní na úklid, stačí projít inzeráty nebo vytvořit svůj vlastní. Využít ale můžete i služeb profesionální úklidové firmy. I když vás to nějakou tu korunu bude stát, čas, kterým tím ušetříte, bude k nezaplacení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod