Svícny ze sklenice dodají vašemu stolu tu pravou sváteční atmosféru. A stačí i ty obyčejné

 Tipy a inspirace 
17. prosince 2018 11:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Připravte se na vánoční tabuli Shutterstock
Svícen by neměl chybět na žádné slavnostní tabuli. A nemusíte hned kvůli tomu letět do obchodu. Stejně dobrou službu vám udělá obyčejná sklenice na víno.

Teplo a světlo svíček navodí tu správnou vánoční atmosféru, a proto by ve vaší domácnosti neměly chybět krásné svícny. Jsou efektní a jeden z nich stihnete vytvořit doslova na poslední chvíli, podle vlastní fantazie, a navíc z věcí, které máte po ruce. Stačí vybrat vhodné skleničky na víno či sekt a drobné dekorace. A věřte, že takové svícny vyniknou v každém interiéru a ohromí i návštěvy.

Na víno či sekt

Pokud máte vybranou vhodnou sklenici, můžete si svícen vyrobit dvěma způsoby. Ten první má výhodu v tom, že sklenici pak lze použít opakovaně. Jednoduše ji postavte na stůl nebo talířek dnem vzhůru a pod ní zastrkejte různé dekorace.

Slaďte svícen s interiérem

Další možností je, že ke skleničce připevníte tavnou pistolí dno z kartonu. Nejprve si obkreslete její okraj na papír a vystřihněte kolečko. To pak můžete přizdobit třeba umělým sněhem či třpytkami nebo polepit alobalem. Ke dnu ještě přilepte dekorace, třeba šišky, větvičky, figurky nebo domeček a teprve pak ho přilepte ke skleničce. Pak už jen nahoru umístíte svíčku v barvě, aby ladila s prostíráním či interiérem, a máte hotovo.

Jak na slavnostní tabuli

Aby vaše tabule vypadala co nejslavnostněji, nezapomeňte dát na stůl také vhodný ubrus. Prostírání zvolte raději jednobarevné, jednoduché, elegantní. Velmi efektní je porcelán. Stejně tak by na stole neměly být více než dva talíře. Buď se dává pouze mělký, nebo mělký a hluboký talíř. Vzdálenost talíře od okraje stolu je 2 - 3 centimetry.

Příbory se kladou tak, že vně budou příbory, které budete potřebovat jako první, nejblíž u talíře ty, které přijdou na řadu nakonec. Na pravou stranu dáváme příbory pro pravou ruku a naopak. Dezertní příbory patří nad talíře, rukojeti na tu stranu, kterou rukou budeme jíst. Sklenice na nápoj k hlavnímu chodu stojí nad špičkou nože, sklenička k předkrmu stojí od ní vpravo, případná třetí sklenice stojí nad nimi. Nevíte, jaké sklenice se hodí pro určitý druh nápoje? Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod