Jak uklízet byt, když máte doma alergika

 Tipy a inspirace 
22. listopadu 2019 11:06 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zbavit se alergenů v domácnosti není snadné  Depositphotos
Pylová sezona už je sice pryč, ale existuje ještě mnoho dalších alergenů, které trápí spoustu lidí. Pokud jste alergici nebo s nimi žijete v jedné domácnosti, rozhodně nestačí, když jednou za týden utřete prach a umyjete zem. Na co se zaměřit během úklidu domácnosti?

Alergie se mohou projevovat různě. Postiženým se zduřuje nosní sliznice, nachází na své pokožce různé vyrážky, otékají jim oči, zúží se jim průdušnice a někdy mohou mít i astmatický záchvat. Alergikovi nepomůžete tím, že vydezinfikujete celý byt nejrůznějšími prostředky, ale hlavně musíte domácnost pravidelně zabavovat alergenů.

Alergie na zvířata

Alergie na zvířata je velmi nepříjemná ve chvíli, kdy máte rádi zvířata a nechcete se jich zbavit. Pokud doma chováte psa nebo kočku, ale trpíte alergií na jejich srst, měli byste dodržovat striktní pravidla. Domácím mazlíčkům vymezte prostor, kde se budou pohybovat. Nesmíte je pustit do místnosti, kde alergik spí.

Měli byste věnovat velkou péči úklidu, abyste alergeny eliminovaly. Všechny je odstranit nemůžete, ale velkou část z nich ano. Ideální by bylo, kdybyste v domě důkladně vyčistili úplně všechno. Dlouhodobě takto neustále uklízet všechny místnosti není možné.

Zaměřte se hlavně na textil a čalouněný nábytek. Často perte ložní prádlo, povlaky z gauče, ručníky a oblečení. Často umývejte povrchy, po kterých se domácí mazlíčci pohybují. Chlupy od psů a koček se dostanou téměř všude. Během čištění používejte přípravky, které jsou speciálně určené k neutralizaci alergenů.

Alergie na plísně

Lidem, kteří trpí alergií na plísně, vadí zejména jejich spory (výtrusy). Jde o mikroskopické částečky, které je často problematické vidět. Uvolňují se od jara do podzimu. Problém je, že plísně ke spokojenému životu nepotřebují náročné podmínky. Daří se jim ve vlhkém prostředí venku i vevnitř. Plísňových spor se nedá zcela zbavit, ale můžete je eliminovat.

Pravidelně kontrolujte všechny rohy v domě. Ve chvíli, kdy uvidíte pouhý náznak plísně, hned ji vydezinfikujte speciálními prostředky. Zbavte se všech potravin, které by se mohly ve velmi brzké době zkazit. Kromě pravidelného zbavování plísní byste si měli pořídit čističku vzduchu, která alergeny dokáže pohltit.

Alergie na roztoče

Roztoče najdete převážně v postelích a čalouněném nábytku. Alergii vyvolávají samotní roztoči a jejich exkrementy, které se většinou dostanou s prachem do celého bytu. Rozhodně byste si měli pořídit protiroztočové lůžkoviny a pravidelně se zbavovat prachu v celé domácnosti.

Pokud můžete, vyhoďte všechny plyšové hračky a zbytečné polštáře. Oblečení perte minimálně při teplotě šedesát stupňů Celsia. Dále čtěte: Jak se správně starat o parkety?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve