Nezbavujte se plechovek od nápojů. Vytvořte z nich hezké a praktické věci

 Tipy a inspirace 
21. listopadu 2019 10:52 / Marie Popelková
  6
📷
6 fotografií v galerii
Plechovky lze velmi kreativně využít Depositphotos
Čas od času si možná koupíte nějaký ten sladký nápoj či pivo v plechovce, obal pak sešlápnete a vyhodíte. Nedělejte to. Zbavujete se totiž materiálu, který vám může doma ještě posloužit k nejrůznějším dekoracím.

Nápojová plechovka je společně s láhvemi a nápojovými kartony nejběžnější malospotřebitelský obal pro nápoje. Obvykle jsou plechovky vyrobeny jako jednodílné válcové nádoby z hliníku nebo bílého plechu. Prázdným obalům lze ovšem docela snadno vdechnout nový život. Stačí trocha šikovnosti a zapojit svou fantazii. Možná budete překvapeni, jak pěkné věci jde ze starých nápojových plechovek vyrobit.

Květináč na sukulenty

Vemte si k ruce ostré nůžky a vystřihněte střed plechovky, jako to jde vidět na snímku ve fotogalerii pod článkem. Kdo chce, může nechat plechovku v původní podobě, jinak ji ale lze přemalovat podle svého vkusu. Pak už jen stačí nasypat na dno trochu vhodné zeminy a zasadit do ní menší sukulent. Plechovka můžete je tak postavit třeba na okenní parapet, nebo i pověsit za otevírací očko na víčku.

Plechový věnec na dveře

Pokud máte doma větší zásobu plechovek, můžete si z nich vytvořit i originální věnec na dveře. Nastříhejte si z plechovky stejně dlouhé a stejně široké pásky, vytvořte z nich smyčky a ty pak postupně připevňujte k sobě například pomocí sponkovačky. Abyste lépe dokázali držet tvar, můžete jako podklad použít třeba polystyrenový korpus. Když si nashromáždíte plechovky v červeno-bílé nebo zelené barvě, bude vám věnec skvěle ladit i s nadcházející vánoční výzdobou.

Designová lampa

Na výrobu lampy z otevíracích oček z víček na plechovce už budete potřebovat jednak velkou zásobu plechovek, ale hlavně více trpělivosti. Když si ale trochu pohrajete, získáte jedinečný doplněk do vašeho bytu. Skvěle se bude vyjímat například v industriálně laděném interiéru. Jak očka do sebe zaplést, uvidíte názorně v naší fotogalerii pod článkem.

Stojánek na čajovou svíčku

Máte rádi svíčky? Vyrobte si nápaditý stojan na čajové svíčky z prázdné nápojové plechovky. Plechovku nastříhejte na stejně široké pásky, ale ne úplně. Střih ukončete pár centimetrů od dna plechovky - ať vám pak vznikne mistička na svíčku. Jednotlivé pruhy do sebe zapleťte a stojánek je hotový.

Hvězda

Plastickou hvězdu z plechovky můžete využít podle gusta, klidně jimi lze nahradit klasické baňky na vánočním stromku. Vystřihněte si z plechovky dostatečně velký kus a z rubové strany si nakreslete tvar hvězdy, a to včetně středových os. Na středových osách pomocí kovového pravítka a ostrého předmětu (poslouží vám i obyčejný hřebík) vytvořte jemné rýhy, které pak ohnete a získáte tak plastický vzhled. Hřebíkem můžete do hvězdy vyrazit i dírku na provázek či stužku na zavěšení. O tom, jak vyrobit krásné dekorace z šípků, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve