Jak pečovat o parkety? Postačí vám správně naředěný ocet

 Interier 
20. listopadu 2019 13:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Parkety jsou stále velmi oblíbené, ale také drahé Depositphotos
Parkety jsou pořád velice populární podlahovou krytinou, avšak také drahou. Aby dlouho zůstaly krásné, je potřeba o ně správně pečovat. K tomu vám mnohdy poslouží i obyčejné suroviny z kuchyně. Nevěříte?

Jste přesvědčení, že pravidelným úklidem jdete vstříc zdravé domácnosti? Pokud si při něm ale pomáháte různými chemickými čistidly, dost možná, že určitým druhům nábytku naopak škodíte. A dost možná, že také patříte k těm lidem, které své parketové podlahy jednoduše vytřou klasickým čisticím prostředkem. Výsledkem takové práce může být, že parkety budou po čase flekaté a začnou vrzat. Proto pro vás máme zajímavý tip, jak rychle a snadno zvládnout důležitou údržbu parketové podlahy.

Prevence je základ 

Jestli nechcete trávit příliš dlouho času obtížným čištěním své parketové podlahy, pak o ni musíte dobře dbát. Pamatujte si proto, že v botech ani pantoflích byste po takové podlaze neměli chodit. Drobné částečky písku, prachu a další špíny totiž snadno poškodí strukturu podlahy a také se do ní doslova zažírá. Časem by se tak mohlo stát, že budete mít podlahu flekatou.

Pravidelně větrat

Parkety jsou poměrně choulostivé na teplotu a vlhkost. Ideální teplota, která by měla být v místnosti, je 18 až 20 °C a vlhkost pak 50 až 60 %. Nezapomínejte také pravidelně větrat nejenom v létě, ale i během zimy a za sušších měsíců, abyste zabránili praskání a deformování parket. Pokud máte v bytě příliš suchý vzduch, pořiďte si zvlhčovač.

Domácí čistič 

A teď k úklidu. Parkety pravidelně před tím, než se pustíte do jejich čištění, vysávejte. Teprve pak na ně jděte s přípravkem. Jednak si můžete v obchodech koupit mnoho přípravků speciálně určených pro čištění parket. Ale jeden takový si můžete vyrobit i snadno doma. Je levný, ekologický a především účinný. Můžete jej použít nejenom pro celkové čištění, ale i pro lokální znečištění.

Potřebujete:

  • kýbl z 3/4 plný teplé vody
  • 250 ml octa
  • 250 ml přírodního tekutého mýdla

Postup

Nikdy to nebylo jednodušší. Prostě vše smíchejte a můžete jít umývat. Tento prostředek se hodí nejenom na parkety, ale i jiné typy dřevěných podlah. Pokud vám vadí vůně octa, můžete podlahu ještě přetřít vodou.

Domácí leštěnka

Umyté parkety byste měli vždy ještě ošetřit přípravkem, který je určený na jejich ochranu a lesk. Můžete opět použít prostředek z obchodu, ale také třeba kokosový olej nebo vychladlý černý čaj, který vyčistí i zašlou špínu. Další tipy, jak vyčistit celý dům bez chemie, jsme psali zde. Na parkety si také můžete vyrobit domácí leštěnku. Smíchejte hrnek olivového oleje s půl hrnkem octa a pár kapkami citronu nebo éterického oleje. Tuto směs nanášejte suchým hadříkem na podlahu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47