Zašedlé záclony? Jděte na ně s aspirinem

 Tipy a inspirace 
13. listopadu 2019 10:48 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zářivou bělost záclon můžete podpořit domácími prostředky Depositphotos
Pomalu začíná čas předvánočních úklidů. A k nim patří nejenom mytí oken, ale také praní záclon. Chcete mít letos opravdu zářivě bílé záclony? Sáhněte pro ingredience do spíže.

Záclony zútulní každý interiér. A pokud se o ně dobře staráte, pak mohou vypadat prakticky pořád jako nové. S tím souvisí i jejich pravidelné praní, které by jim mělo navrátit zpět jejich původní bělost. Ne všechny klasické prášky si s tím poradí. Někdy tak jde o zcela zbytečně vyhozené peníze. Zkuste to letos ale vzít za zcela jiný konec. Představíme vám pár zaručených domácích metod, které jsou opravdu účinné. A hlavně zdarma. 

Nejenom na pečení

Většina bělidel na záclony obsahuje složku, kterou mají hospodyňky obvykle doma. A tou je obyčejná soda. Zkuste ji přidat ke svému prášku na praní. Podpoříte tak ještě více jeho bělící účinky. Pokud jsou záclony hodně zašedlé, nechejte je klidně v roztoku sody namočené i několik hodin. A když k ní ještě přidáte několik balíčků prášků do pečiva, bude výsledek zaručený. 

Sůl nad prášky

Sůl je nad zlato a platí to i v případě zašedlých záclon. Naložte je do lázně, v níž jste rozpustili lžíci soli. Jedna stačí na tři litry vody. Nechejte je odležet asi 2 – 3 hodiny a pak běžně vyperte. 

Na kyselo

Ocet je další všestranný pomocník v domácnosti. Pomůže odstranit pachy i špínu, a to i tu ze záclon. Vinný ocet je v tomto případě účinnější než lihový. Do pěti litrů teplé vody dejte asi 10 lžic octa a v této lázni nechejte vaše záclony namočené nejlépe přes noc. Pak je vyperte obvyklým způsobem, tedy na 30 - 40 °C se šetrným odstřeďováním. Záclony pak ještě vlhké pověste. Mokré se pěkně natáhnou a nebudou působit krepatě.

Společně se skořápkami

Nevíte, co se skořápkami od vajec? Vyperte s jejich pomocí záclony. Vápník, který skořápky obsahují, pomohou záclony zase vybělit. Stačí podrtit pár skořápek, dát je do dobře těsnícího pracího sáčku a ten přihodit k záclonám. Klidně k nim můžete přihodit i prášek na praní nebo sodu. Vaše záclony bude zase zářivé.

Aspirin na zářivost

Aspirin se nemusí nutně používat jenom při bolestech hlavy nebo zubů. Budete se divit, co dokáže s vašimi záclonami. Přidejte rozdrcené tablety do pračky k pracímu prášku, nebo rozpusťte několik tablet ve vodě (na litr vody dejte dvě tablety). A do této lázně dejte záclony odmočit. Pak vyperte běžným způsobem. Aspirin si umí poradit i s dalšími domácími pracemi. Více tipů jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47