Umýt žaluzie je občas potřeba. Jak si jejich čištění zjednodušit?

 Tipy a inspirace 
11. listopadu 2019 13:23 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čištění žaluzií je pracná záležitost  Depositphotos
Myjete několikrát za rok okna, ale žaluzie nevyčistíte? Možná se vám do toho nechce, protože jde o pracnou záležitost. Neměli byste však mytí žaluzií odkládat na neurčito, protože se na nich usazuje prach a mastnota. Poradíme vám, jak je vyčistit, aniž by vám to zabralo spoustu času.

Bez žaluzií se dnes obejde málokdo. Slouží k zatemnění místnosti. Díky nim vám sousedi nekoukají do oken. Dobře se vyspíte, protože budete mít v místnosti úplnou tmu. Problém je, že se téměř nikomu nechtějí žaluzie čistit, protože jde o pracnou činnost. Inspirujte se několika tipy, jak si čištění žaluzií zjednodušit.

Myjte jednu lamelu po druhé 

Nejúčinnější metoda čištění žaluzií je ta, při níž budete ručně utírat jednu lamelu po druhé. Tato metoda se vám vyplatí, pokud máte čas a chcete provést důkladný úklid. Zjednodušit si ji můžete tak, že si na ruku navlečete starou ponožku, se kterou vám to půjde snadněji než s obyčejným hadříkem. Pokud máte žaluzie plné prachu a mastnoty, navlhčete ponožku octovou vodou, aby se nečistoty daly snadno setřít.

Pořiďte si speciální prachovku

Možná jste nevěděli, že existuje speciální prachovka na žaluzie. S ní vám čištění žaluzií půjde rychle, protože vyčistíte hned několik lamel naráz. Speciální prachovku můžete bez obav navlhčit octovou vodou, aby setřela i mastnotu. Žaluzie s ní vyčistíte důkladně a nebude vám to trvat dlouhou dobu.

Vyčistěte žaluzie rychle

Pokud nemáte čas a chuť čistit všechny žaluzie v bytě celý den, můžete je umýt rychle. Dostanete z nich nejhorší nánosy prachu a nečistot, ale důkladně vyčištěné nebudou, což nebude jistě žádná katastrofa. Nejdříve žaluzie stáhněte a sklopte.

Vezměte si vlhký hadřík navlhčený octovou vodou a stírejte s ním celou plochu žaluzií. Poté je přetočte na druhou stranu a udělejte to stejné. Jde o velmi rychlý způsob, jak se zbavit nečistot na žaluziích, ale měli byste být přitom opatrní. Hliníkové žaluzie nejsou pevné, takže byste je mohli poškodit.

Vezměte si na pomoc vysavač

S vysavačem vám to půjde rychle, ale žaluzie nebudou důkladně vyčištěné. Pomůže vám pouze s prachem, mastnotu neodstraní. Na vysání prachu ze žaluzií použijte malý nástavec. Nejlépe se štětinkami, abyste lamely nepoškodili.

Nastavte na vysavači nejnižší možný výkon, protože jinak byste hliníkové žaluzie mohli poškrábat či zlomit. Na žaluzie můžete použít i malý vysavač do ruky, se kterým vám to půjde patrně snáz. Dále čtěte: Jak si jednoduše poradit s vodním kamenem?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod