Bojujete s vodním kamenem? Zbavit se jej můžete i bez chemických přípravků

 Tipy a inspirace 
03. listopadu 2019 14:41 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na dně rychlovarné konvice se vodní kámen usazuje často  Depositphotos
Máte doma tvrdou vodu a neustále se vám na různých místech usazuje vodní kámen? Nemusíte se s ním smířit. Zbavíte se ho snadno pomocí přírodních prostředků, které nejspíš najdete ve vaší domácnosti, takže nebudete muset nic kupovat. Zjistěte, jak vyzrát nad vodním kamenem.

S vodním kamenem je třeba bojovat neustále. Zbavte se ho bez chemických přípravků, které vůbec nejsou nutné. Prozradíme vám, jak a čím ho odstranit v pračce, toaletní míse a rychlovarné konvici. Nejde o nic těžkého, zvládne to každý.

Pračka

Nachystejte si půl litru octa a nalijte ho do bubnu pračky. Nastavte na ní devadesát stupňů a pusťte ji na prázdno. Tuhle očistu dělejte pravidelně jednou až dvakrát do měsíce. Díky tomu se zaručeně zbavíte vodního kamene. Pokud nechcete, aby vaše pračka byla zaplá, aniž by se v ní něco pralo, můžete zkusit ještě jinou variantu.

Do přihrádky na aviváž nalijte dvě až tři lžíce octa. Poté můžete do bubnu naskládat prádlo a zapnout pračku. Dělejte to při každém praní a vodní kámen už vám nebude dělat problém. Nemusíte se bát, že bude prádlo zapáchat. Ocet má navíc dezinfekční účinky, takže na vašem oblečení nezůstanou žádné bakterie.

Rychlovarná konvice

V rychlovarné konvici se často tvoří vodní kámen. Nepochybně se vám pak z ní převařená voda nepije dobře. Vodního kamene se zbavíte velmi snadno. Stačí, když konvici naplníte z jedné čtvrtiny vodou. Nalijte do ní tři až čtyři polévkové lžíce octu či kyseliny citronové.

Vodu svařte a poté ji tam nechte odstát ještě alespoň dvě hodiny. Rychlovarnou konvici vypláchněte horkou vodou. Udělejte to raději několikrát, aby v ní nezůstaly zbytky nánosu octu či kyseliny citronové. Nezabere vám to téměř žádný čas.

Toaleta

Pokud máte tvrdou vodou, tvoří se v toaletě hnědé usazeniny, které rozhodně nevypadají dobře. Odstraníte je jednoduše a ani se u toho moc nenadřete. Do záchodu nalijte minimálně půl litru octa a nechte ho tam působit.

Ideální by bylo, kdybyste do záchodu nalili ocet ještě těsně předtím, než půjdete spát. Neměli byste ho totiž několik hodin splachovat. Ráno toaletu ještě trochu vydrhněte záchodovou štětkou a máte hotovo. Dále čtěte: Jak snadno vyčistit mikrovlnku?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008