Co dát do truhlíku, aby vaše okna vynikla i na podzim?

 Exterier 
03. listopadu 2019 10:36 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Okrasné zelí si můžete pořídit v různých barvách  Depositphotos
Zejí vaše truhlíky prázdnotou? Období letniček už skončilo. Bez kytek jsou vaše okna prázdná. Naplňte je barevnými rostlinkami. Některé z nich zvládnou kvést i v chladném počasí. Zjistěte, o jaké jde a jak je pěstovat.

Teploty v poslední době výrazně klesly, slunce vysvitne během dne jen na chvíli. Příroda se pomalu chystá k zimnímu spánku, ale kvůli tomu ještě nemusíte schovávat truhlíky. Nasaďte si do nich květiny, které venku ještě vydrží.

Macešky

Macešky jsou velmi oblíbené květiny. Není divu, protože nepotřebují velkou péči a hezky kvetou. Dokonce snesou teplotu okolo minus pěti stupňů Celsia. Pokud už je venku okolo minus deseti stupňů Celsia, raději je schovejte, nemusely by to už ustát.

Macešky sice úspěšně odolávají prvním mrazíkům, ale stejně byste je měli přikrýt chvojím, aby se jim dobře dařilo. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku. V chladném počasí by neměla být moc intenzivní. Hlavně je nezalévejte ve chvíli, kdy teplota klesne pod nulu. Pokropte je raději během dne, kdy není taková zima.  

Vřes či vřesovec

Vřes ani vřesovec není náročný na pěstování, ale vypadá krásně. Sežeňte si předpěstované sazeničky a zasaďte je do truhlíků. Pořídit si můžete vřes i vřesovec. Obě rostlinky vypadají velmi podobně, ale vřesovce mají trochu výraznější květy, což je důvod, proč jsou oblíbenější. Obě květiny nemají rády přílišné sucho a teplo. Za oknem či na balkoně vám vydrží možná až do Vánoc. Menší mrazy pro ně nejsou překážkou.

Vřesy a vřesovce potřebují docela dost místa, takže je nesázejte příliš k sobě, aby vám neuschly. Obě rostlinky mají rády kyselou půdu, takže pro ně použijte třeba substrát pro azalky. Na dno truhlíku nasypte malé kamínky či drobný štěrk.

Květiny sice přežijí první mrazíky, ale mají rády světlo. Neměli byste je však vystavovat přímému slunečnímu záření, ideální je pro ně polostín. Rostliny nezalévejte příliš často, nesvědčí jim sucho ani vlhko.

Okrasné zelí

Okrasné zelí vypadá opravdu moc hezky. Má spoustu listů, které vypadají jako velký květ. Můžete si je pořídit v různých barvách. Střed růžic se začne vybarvovat, když teploty spadnou zhruba na pět stupňů Celsia.

Přežijí i dlouhodobé mrazy. Okrasné zelí však nemá rádo nižší teplotu, než je minus deset stupňů Celsia. V tom případě ho už musíte schovat někam dovnitř. Okrasné zelí nepotřebuje intenzivní zálivku. Dále čtěte: Nasbírejte si šípky a udělejte z nich jednoduché dekorace.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod