Nedojezené zbytky potravin se rychle kazí. Existují triky, jak tento problém vyřešit
Mnoho lidí zcela zbytečně plýtvá potravinami jen proto, že neví, jak je správně skladovat. Tato znalost se vám hodí obzvláště tehdy, když se vám často stává, že nějaké jídlo načnete a nezvládnete jej hned sníst. S otevřenými zbytky potravin je zkrátka potíž a je pravdou, že se brzy zkazí. Nemusí tomu tak ale být. Poradíme vám, jak jídlo udržet co nejdéle v dobré kondici.
Cibule
Málokdo si koupí jen jednu cibuli, kterou aktuálně potřebuje k vaření. Pořídí si tak třeba kilogram a více a co nespotřebuje, dá někam do košíku. Jenže za pár dní může cibule začít hnít, protože jí nedělá dobře, že se dotýká dalších cibulí. Řešení je přitom velmi jednoduché, stačí jedny staré silonky, které už nenosíte. Dejte do nich cibuli a nad ní uvažte uzlík, pak dejte další a znovu vytvořte suk. Takto pokračujte, dokud je potřeba. Cibule budou od sebe oddělené a přitom jim nebude chybět přívod vzduchu. Vydrží tak mnohem déle.
Rajčatový protlak
Větší plechovka rajčatového protlaku bývají levnější, ovšem ne vždy její obsah zkonzumujete najednou. I když dáte plechovku se zbytkem protlaku do lednice, brzy se uvnitř vytvoří plíseň. Naštěstí jde problém řešit. Pomocí lžíce dejte protlak na čtverce pečícího papíru a zabalte protlak jako bonbónek. Zabalené porce protlaku pak dejte do uzavíratelného sáčku a ten vložte do mrazničky. Až budete protlak opět potřebovat, budete jej mít pěkně po ruce.
Mouka
Dělat si velké zásoby mouky se nemusí vždy vyplatit. Do papírových obalů se totiž snadno dostanou různé breberky, například potravinoví moli, kteří vám mouku znehodnotí. Přesypejte mouku do skleněné dózy a pro jistotu k ní přidejte pár bobkových listů. Mouka bude před škůdci ochráněna.
Mozzarella, gorgonzola, feta
Sýry jako například mozzarella, gorgonzola nebo feta také po rozbalení často inklinují k tomu, že se na jejich povrchu vytvoří nežádoucí plíseň. Vytvořte si v plastové uzavíratelné krabičce slaný nálev a sýr do něj vložte. V lednici vám díky nálevu vydrží sýr až tři měsíce.
Zázvor, mrkev, řapíkatý celer, ředkvičky
Zázvor nalámejte na menší kousky, mrkev, řapíkatý celer nebo ředkvičky pokrájejte a dejte každou tuto pochutinu zvlášť do uzavíratelné sklenice. Pak do ní nalejte čistou vodu, aby byla zelenina zcela ponořená. Takto vám zelenina i kořen zázvoru vydrží daleko déle čerstvé.
Brambory
Klíčky na bramborách vyraší raz dva a brambora pak není v nejlepší kondici. O tom, že klíčky jsou jedovaté, ani nemluvě. Zabránit klíčení brambor přitom je docela snadné. Dejte brambory do vzdušného košíku a přidejte k nim pár jablek. Nakonec vše pečlivě přikryjte čistou utěrkou.
Mrkev, salátová okruka, celerová nať
Pokud chcete, aby vaše mrkev, salátová okurka nebo celerová nať byly i po nějaké době stále křupavé, jednoduše zeleninu zabalte do alobalu a uskladněte tak, jak jste zvyklí. Alobal se postará o čerstvost. O tom, jak doma správně skladovat potraviny, jsme psali zde.