Začíná sezona medvědího česneku. Pozor na záměnu s konvalinkou a ocúnem

 Tipy a inspirace 
11. dubna 2021 14:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Medvědí česnek umí skvěle nahradit ten klasický Pixabay
Už je jeho čas. Medvědí česnek začal vystrkovat své lístky. Víte jak jej bezpečně odlišit od jedovaté konvalinky nebo ocúnu?

Medvědí česnek je úžasná bylinka, která dokáže dochutit jídlo stejně dobře jako klasický česnek. Navíc je mnohem lépe stravitelnější. Kromě toho má skvělé účinky na lidský organismus. Proto není divu, že na jaře vyráží na jeho sběr celá řada lidí. Jenomže ten, kdo není příliš zkušený sběrač, může snadno česnek zaměnit za jiné podobné rostliny, které jsou však jedovaté. A to konvalinku a ocún. Proto byste před tím, než se na medvědí česnek vydáte, měli dobře prostudovat rozdíly. 

Věřte smyslům

Prvním důležitým znakem, díky němuž se můžete vyhnout záměně, je jeho vůně. Stačí k listu přičichnout nebo jej rozemnout mezi prsty a poznáte, zda jde o medvědí česnek. Tu typickou vůni totiž nelze jen tak zaměnit. Konvalinka ani ocún oproti tomu nijak výrazně nevoní.

Tvar listů 

Listy medvědího česneku rostou v páru, jsou lesklé, měkké a nemají viditelné žilky. To konvalinka má listy naopak vzpřímené, matné, tuhé a druhý list vypadá, jako by rostl z prvního. Listy ocúnu zase připomínají trumpetku. 

Květy jako bambulky

Květy medvědího česneku jsou bílé, mají tvar bambulek a rostou směrem nahoru. To konvalinka má květy ve tvaru zvonečku, které se dívají do země. Ocún si v době květenství nelze s medvědím česnekem splést. Jeho květy jsou fialové. Navíc se objevují na podzim.

Vliv na zdraví

Medvědí česnek má celou řadu pozitivní účinků na zdraví. Upravuje vysoký krevní tlak i cholesterol, zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje průtok krve, celkově posiluje organismus, paměť a imunitní systém. Má protiplísňový, protiparazitární a protibakteriální účinek a pomáhá rovněž při dlouhotrvajícím kašli. Do jídla jej můžete použít čerstvý, sušený i v podobě pesta. Vyrobit si z něj můžete tinkturu nebo olej. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve