Vlastní dekorace z jarních květin prozáří a provoní celý byt

 Interier 
09. dubna 2021 12:37 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květinová dekorace přinese jaro i do vašeho bytu Depositphotos
Přestože už počítáme jarní dny, to správné jaro se zatím ještě pořádně neprojevilo. Vy si ale můžete dekorací kvetoucích rostlin jaro vytvořit i v bytě. Hodí se jak květiny řezané, tak i v květináčích. Volba je jen na vás.

Květinové dekorace jsou stále populárnější. Provoní a rozzáří interiér a navíc ho zajímavě oživí. Pokud se rozhodnete pro květiny v květináčích, máte jednodušší práci. Jenom zajdete do květinářství a vyberete si ze široké škály barev a vůní. Doma je pak pro větší efekt můžete jemně ovinout stuhou nebo použít zápich třeba z větviček nebo zelených listů. I v květináčích však mohou být různé květiny kombinovány a při správné péči vám vydrží až do podzimu. V květináči je nejvhodnější rostlinou hyacint, který v současné době nabízí množství barev.

Pokud chcete popustit uzdu své fantazii, nakoupíte si květiny řezané a květinovou dekoraci si můžete vyrobit sami. Důležitý pro tuto formu dekorace je florex (zelená aranžovací hmota), do kterého budete květiny vpichovat. Podle množství květin si samozřejmě vyberte vhodnou nádobu ladící s interiérem.

Jak na to

Úplně nejdřív si připravte florex namočený ve vodě a řádně si promyslete, kam kterou květinu budete vpichovat. Pokud byste totiž místo pro vpich neustále měnili, hmota se rozpadne a nebude tak dobře udržovat vodu a navíc by ztratila pevnost, čímž by mohla ohrozit stabilitu aranžmá. Hmotu nechte lehce přesahovat nádobu, pouze ji zaoblete podle tvaru zvolené nádoby. Květiny lehce seřízněte, abyste si usnadnili vpichování, a oberte všechny spodní lístky, aby rostlina nezahnívala. V první řadě vpichujte základní rostliny, aby byl zřetelný tvar aranžmá. Teprve potom vpichujete doplňující květiny nebo listy a zakrýváte prázdné prostory. Kromě kvetoucích květin lze použít také vrbové nebo březové větvičky, hodí se také lýko v přírodní barvě. Pozor si musíte dávat na to, jaké květiny je vhodné kombinovat. Třeba narcisy nejdou kombinovat vůbec s ničím, protože jsou jedovaté, hlavně cibulka, takže každou květinu zahubí. Samostatně však vykouzlí zářivou a překrásně vonící jarní dekoraci.

Vhodné květiny

Petrklíč (primule)

Je jedním z prvních jarních květin, volně na ně můžete narazit na loukách nebo okrajích lesů. Dnes je na výběr neskutečné množství barev od klasické žluté, přes bílou, červenou nebo fialovou. Díky tomu ji můžete skvěle sladit s interiérem v bytě a dá se také dobře kombinovat s dalšími květinami. Po odkvětu je navíc můžete zasadit na záhon a těšit se z prvních jarních kvítků na vaší zahrádce.

Narcis

Patří mezi nejoblíbenější rostliny. Svou zářivě žlutou barvou projasní a nádherně provoní celý dům. Přestože je vhodnější k řezu, dá se také pěstovat v květináči. Pozor – nekombinovat s jinými rostlinami ani ve váze.

Tulipán

Svou oblíbeností směle soutěží s narcisem o prvenství. Pěstují se v různých barvách, známé jsou květy plnokvěté nebo papouškovité. Pokud jej zařadíte do jarní řezané dekorace, nezapomeňte na pořádnou zálivku. Možnou nevýhodou je, že se květy celkem brzy rozvinou a lístky pak opadávají. Abyste tomu předešli, můžete květy jemně ovinout tenkým provázkem.

Gerbera

Pro svou půvabnost a jednoduchost velmi oblíbená květina. Vzhledem k nepřebernému množství barev ji lze kombinovat téměř s každou květinou. K dostání jsou dnes také zvláštní odrůdy se zašpičatělými nebo jazykovými květy. Zajímavě vypadají také květy se zakroucenými jazykovitými květy. Vhodný je také brambořík. Jak jej pěstovat jsme psali zde.

Při vytváření květinové dekorace se nemusíte držet žádných pravidel. Dbejte však na to, aby aranžmá mělo jasný tvar a barevně ladilo. Použít kromě kvetoucích rostlin můžete také bodláky, anebo třeba jemná pírka, která dodají dekoraci ten správný šmrnc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47