Usnadněte si jarní mytí oken pomocí několika snadných fíglů

 Tipy a inspirace 
27. března 2021 15:28 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Umývat okna můžete vlastním čisticím přípravkem  Depositphotos
Pomalu začíná jaro a sluneční paprsky už občas svítí do oken. Skrz šmouhy, mastnotu, prach a další nečistoty se ven moc dívat nedá. Proto se pusťte do mytí oken. Nejde sice o příliš oblíbenou činnost, ale někdy se provést musí. Dobrou zprávou je, že si ji můžete trochu ulehčit. Naučte se mýt okna efektivně a rychle.

Na konci zimy bývají okna většinou velmi ušpiněná. Pokud je vyčistíte, budete mít v interiéru více světla a lépe uvidíte ven. Práce vám půjde lépe od ruky, pokud najdete správný způsob čištění. Vyhnete se nežádoucím šmouhám a drobným škrábancům, které mnohdy během mytí oken vznikají.

Umývejte okna, když nesvítí slunce

Umývejte okna, když slunce zastíní mraky. V případě, že na okna dopadají přímé sluneční paprsky, odložte práci na později. Čisticí prostředek by mohl rychle zaschnout a zůstaly by vám zbytečně na oknech šmouhy.

Odstraňte prach a další nečistoty

Může se stát, že těsně před mytím oken zapomenete odstranit prach. Pokud to však neuděláte, práci si tím velmi ztížíte. Prach se totiž smíchá s čisticím prostředkem a vznikne z něj blátivá špína. Prach z parapetu a rámů vysajte. Méně dostupná místa setřete hadříkem, který předtím namočte do teplé vody.

Pořiďte si hadřík z mikrovlákna nebo stěrku

Doba, kdy se umývala okna novinami, je pryč. Rovnou na ně zapomeňte, protože se s nimi zbytečně nadřete a dokonalého výsledku stejně nedosáhnete. Navíc z nich po několika tazích zbydou cucky. Lépe se vám bude pracovat s hadříkem z mikrovlákna nebo se stěrkou na sklo. Na oknech už nebudete mít téměř žádné šmouhy.  

Přichystejte si čisticí přípravek

Přípravky na mytí oken si nemusíte kupovat, můžete si je vyrobit sami. Uděláte tím malou radost svojí peněžence, protože ingredience patrně už v domácnosti máte. Stačí, když smícháte dvě až tři polévkové lžíce octa s půllitrem vody. Roztok nalijte do rozprašovače a můžete se pustit do práce. Octová voda okna zbaví nečistot, mastnoty a zároveň jim dodá lesk.

Ocet je sice univerzální pomocník v domácnosti, ale není nenahraditelný. Vystačíte si i s kuchyňskou solí, která okna zbaví šmouh. V litru vody nechte rozpustit jednu polévkovou lžíci kuchyňské soli. Umýt okna můžete ještě práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Dále čtěte: Silný zápach v lednici je velmi nepříjemný. Víme, jak se jej zbavit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod