Trampolína je zdrojem zábavy i chybějícího pohybu. Jak vybrat správnou a od jakého věku dětí je vhodná

 Tipy a inspirace 
18. března 2021 18:02 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Trampolína dětem přináší radost a potřebný pohyb Depositphotos
Jaro se blíží, děti do škol stále nechodí a nudí se doma. O důvod víc, proč jim na zahradu instalovat trampolínu. Je to zdroj zábavy i chybějícího pohybu pro děti téměř všech věkových kategorií.

Pokud tedy na své zahradě máte dostatek prostoru, nebo alespoň nějaký, vyberte si trampolínu především právě s ohledem na její rozměry. A nezapomeňte, že okolo trampolíny vám musí zbýt alespoň jeden metr volného prostoru. Ale jaké jsou další ukazatele, které byste měli při nákupu trampolíny sledovat?

Věk dětí

Dnes existují trampolíny i pro malá batolata. Takže pokud svým nejmenším chcete dopřát radostné skákání, pak pro ně je vhodná samozřejmě vnitřní trampolína s madly. Venkovní trampolíny pro větší děti by měly mít průměr alespoň 3 metry a pokud si na zahradě chcete zadovádět i vy, pak pořiďte tu největší trampolínu s průměrem 4 metry.

Způsob ochrany

Bezpečnost dětí i dospělých je samozřejmě na prvním místě. Proto jsou také trampolíny opatřeny ochrannými sítěmi. Liší se ale v provedení.

Na trhu jsou trampolíny se dvěma druhy ochranných sítí. V první variantě se ochranná síť nachází mezi skákací plochou a pružinami, nebo až za pružinami. Jde o tzv. vnitřní sítě, které sice trochu opticky zmenšují samotný prostor pro skákání, ale velmi účinně brání zaseknutí nohy mezi pružiny.

Druhou variantou jsou vnější ochranné sítě, které pro změnu skákací plochu trampolíny zase opticky zvětšují. Některé trampolíny s touto vnější sítí nemají pružiny, takže u nich nehrozí zranění v podobně zaseknuté končetiny.

Pružiny

A právě pružiny jsou posledním důležitým faktorem, který by měl při vašem výběru trampolíny hrát roli. Na trhu jsou trampolíny s pružinami, které mohou být do jisté míry nebezpečné, ale toto nebezpečí je eliminováno vnitřní ochrannou sítí.

Pořídit ale můžete také trampolínu zcela bez pružin. Místo nich je v trampolíně elastický výplet, který není nijak nebezpečný. Trampolína s výpletem je navíc pružnější, takže si na ní děti víc zaskáčí, přitom výplet zároveň změkčuje dopad.

Při výběru trampolíny tedy přemýšlejte nad těmito faktory a pořádně si promyslete, kam ji umístíte. Nejde jen o samotné místo v pokoji nebo především na zahradě, nesmíte zapomenout také na to, že dostatek volného prostoru musí být i nad samotnou trampolínou. Dále čtěte: Jak dlouho vám vydrží jídlo v chladničce při výpadku proudu? Informace, které je dobré vědět.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47