Jak dlouho vám vydrží jídlo v chladničce při výpadku proudu? Informace, které je dobré vědět

 Tipy a inspirace 
08. března 2021 17:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jídlo v lednici se začne kazit poměrně rychle Depositphotos
Výkyvy počasí přináší často i výpadky elektrické energie. Krátký výpadek proudu trvající několik minut sice nijak neovlivní kvalitu jídla v lednici nebo mrazničce, ale co výpadky elektřiny trvající hodiny nebo dokonce dny? Jak dlouho si lednička uchová svoji teplotu a v jakém okamžiku se růst bakterií stane hrozbou, která vás donutí vyhodit vaše rychle se kazící jídlo? Zde je vše, co potřebujete vědět.

Bez napájení bude chladnička pravděpodobně udržovat bezpečnou teplotu po dobu až čtyř hodin, pokud budou dveře zavřené, říká potravinová technoložka Tamika Sims. Jídlo v mrazáku zůstane studené ještě déle, vydrží asi den, pokud je mraznička napůl plná, a asi 48 hodin, pokud je plná (čím více jídla je uvnitř, tím více se tam chlad udrží).

Rozhodně ale nekontrolujte potraviny každých pár minut, protože to urychlí nárůst teploty v ledničce a tím i rychlejší kažení potravin. "Pro udržení nízké teploty je zásadní, abyste během výpadku proudu nechali dveře chladničky a mrazničky zavřené,“ říká Sims.

Jak poznáte, že se jídlo v ledničce začne kazit

Během výpadku proudu můžete v chladničce a mrazničce použít teploměry, abyste zjistili, zda je vaše jídlo bezpečné. "Normálně by teplota v chladničce měla být 4 stupně Celsia nebo nižší a mrazák by měl být nastavený na minus 18 stupňů Celsia nebo méně,“ říká Sims. Pokud uvnitř spotřebiče není teploměr pro měření teploty, můžete si pomoci potravinářským teploměrem, abyste zjistili, zda je jídlo ještě bezpečné.

Zatímco některá jídla, jako jsou mléčné výrobky a maso, začnou po určité době zapáchat, nemůžete se vždy na tento ukazatel spolehnout. "Pokud mají maso, vejce nebo zbytky po dobu delší než dvě hodiny nad 4 stupně Celsia, je čas je vyhodit,“ radí Sims. Proto je při delším výpadku elektřiny důležité měřit teplotu uvnitř lednice.

Jak můžete zabránit zkažení jídla, pokud výpadek trvá déle než den

Pokud jsou ve vaší oblasti častější výpadky proudu na delší období, zvlášť například v zimě, mějte po ruce zásobu suchého ledu, který můžete použít při výpadcích v lednici i mrazáku a tím udržet potraviny v bezpečí po delší dobu.

Rozhodně ani při celodenním mrazu nedávejte maso z mrazáku ven, protože přes den jsou venkovní teploty stále vyšší než v mrazničce a navíc slunce by mohlo jídlo ohřát na teplotu, která by kultivovala bakterie.

V zásadě ale platí, že pokud vás postihne delší výpadek elektrické energie, neriskujte zdravotní rizika a potraviny, které jsou v lednici více jak dvě hodiny v teplotách vyšších, než jsou 4 stupně Celsia, nekonzumujte a raději je vyhoďte. Nebo je raději rovnou zpracujte. Dále čtěte: Jak odstranit škrábance z kuchyňské desky, aby vypadala jako nová.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve