Jak rychle vyčistit pračku. Pomoc najdete v myčce nádobí

 Tipy a inspirace 
01. března 2021 10:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zanedbaná péče o pračku může vyústit v její poruchu Depositphotos
Pračka bývá jeden z nejzanedbávanějších spotřebičů v domácnosti. Přitom stačí zcela málo. Použít jeden přípravek, který zvládne její kompletní očistu. A ocet to není.

Bez pračky bychom si asi neuměli dnes představit žádnou domácnost. Horší je, pokud se pokazí a vy nemáte peníze na novou a do toho všeho se vám kupí hromada špinavého prádla. Proto je potřeba se o pračku starat a pravidelně ji čistit. Prací prášek nebo kapsle tuto činnost nezvládnou. Ale umí to zcela jiný přípravek, který původně patří do jiného spotřebiče.

Proč čistit pračku

Usazené zbytky pracích prášků, gelů, aviváží a dalších prostředků jsou živnou půdou pro nejrůznější bakterie a plísně. Ty se ještě více množí ve vlhku a teplu, tedy pračka je pro ně naprosto živnou půdou. Výsledkem je nepříjemný zatuchlý zápach, mohou se zhoršovat funkce pračky a také se při každém praní dostávají zpět do už vypraného oblečení. Kromě toho se v okolí bubnu usazuje také vodní kámen. To může mít negativní dopad na samotný proces praní, také se zanášejí vnitřní prostory pračky a při absenci pravidelného odstraňování vodního kamene se dokonce může zkrátit životnost spotřebiče. 

Místo do myčky do pračky

Existuje celá řada opravdu osvědčených tipů, jak snadno vyčistit pračku například pomocí sody a octa. Stejně tak se dá v drogerii koupit spousta přípravků, které jsou určené pro čištění pračky. Ale pokud máte doma také myčku na nádobí a používáte do ní tablety, máte další skvělý čistič pračky. Stačí jednou za čas vložit mycí tabletu přímo do bubnu prázdné pračky a spustit prací program na co nejvyšší teplotu. Pokud jste pračku nečistili delší dobu, vložte do bubnu rovnou dvě tablety.

Levná a účinná 

Celé tajemství tablet tkví v tom, že umější rozpouštět různé druhy nečistot a také mastnotu mnohem lépe než dokonce i ty prostředky, které jsou přímo určené pro čištění pračky. Navíc vás jedna tableta vyjde mnohem levněji než kupovat drahé čističe. Takže to za zkoušku určitě stojí.

Nezapomeňte na těsnění

Během očisty nezapomeňte také na těsnění kolem bubnu, kde se hromadí nejvíce nánosů textilních vláken, pracích prášků, prachu, chlupů od domácích mazlíčků nebo lidských vlasů. To byste proto měli čistit po každém praní, nebo alespoň jednou týdně. Odstraňte nečistoty ze záhybů a hadříkem vytřete gumové těsnění. Pokud nějaká špína odolává, vezměte si na pomoc starý zubní kartáček. Dvířka od pračky ponechte pootevřená, aby vlhkost nezůstávala uvnitř pračky. Na prádlo si můžete také vyrobit aviváž, která je ekologická, nezpůsobuje alergie a hlavně vám nezanese pračku. Návod na její výrobu jsme psali zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008