Jak na čištění úzkých váz. Pomůže rýže, skořápky nebo třeba tableta na zubní protézy

 Tipy a inspirace 
11. února 2021 13:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úzké vázy jsou krásné, ale velmi obtížně se čistí Depositphotos
Úzké vázy jsou moderní a krásné, ale mají jednu obrovskou nevýhodu. Špatně se čistí. Pokud ale budete používat následující fígle, bude pro vás jejích mytí doslova hračkou.

Přiznejme si, že čištění váz není ani zábavné a pokud jsou navíc úzké, není to vůbec jednoduché. Pravda je, že zrovna vázy s úzkým hrdlem však bývají používány nejčastěji, protože vypadají lépe než vázy široké. Ten největší problém však tkví v tom, že časem se na dně usadí nečistoty a sediment, o zápachu ani nemluvě. Proto je důležité vázu pravidelně čistit. Poradíme vám, jak to udělat opravdu jednoduše.

Nechejte to citronu 

O úžasných účincích kyseliny citronové či citronu bylo napsáno už hodně. Nicméně tato látka si poradí i se zanesenou vázou nebo karafou. Stačí dovnitř nasypat sáček kyseliny citronové, dolít jej teplou vodou a nechat působit. Čím déle, tím lépe. Váza bude po propláchnutí jak nová. Nemáte-li po ruce kyselinu citronovou, použijte obyčejnou šťávu z citronu, případně ocet.

Využijte skořápky

Skvělé abrazivní účinky bude mít spojení vaječných skořápek s kyselinou citronovou. Skořápky nadrťte, nasypejte do vázy a zalijte citronovou šťávou. Tento "přípravek" nechejte ve váze klidně několik dní. Občas s ní nezapomeňte trochu prokroužit. Díky tomu vám skořápky odstraní i zažranou nečistotu. Pak už jen obsah vylijte a vymyjte teplou vodou. Zbylé skořápky můžete použít třeba na bělení prádla. Jak na to i jaké další fígle s nimi můžete doma udělat, jsme psali zde.

Stačí hrst rýže

Další osvědčený fígl, který opravdu funguje, je pomocí obyčejné rýže. Menší hrst nasypejte do vázy, přidejte 1/2 šálku jedlé sody a dolijte teplou vodou po okraj. Hrdlo vázy pak utěsněte třeba dlaní a silně zatřepejte. Poté směs vylijte a odstraňte zbytky rýže. Zatímco rýže pomůže odstranit nečistoty a plísně, soda odstraní zápach. 

Nejenom na protézy

Máte-li v rodině někoho, kdo používá tablety na čištění zubních protéz, zkuste si jednu či dvě vyptat. Uvidíte, co taková tableta totiž umí i se zanesenou vázou. Tu naplňte teplou vodou a vhoďte do ní tablety. Ty začnou šumět a bublinkami vyčistí vnitřek vázy tak, že se bude lesknout jako zrcadlo. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008