Pěstování avokáda z pecky. Zvládne to i začátečník

 Tipy a inspirace 
06. února 2021 09:49 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pecku z avokáda lze zasadit dvěma způsoby  Pixabay
Avokádo mezi ostatními plody vyniká a těší se velké oblibě. Pokud jste si ho zamilovali i vy, můžete si ho vypěstovat z pecky. Nemusíte se bát, že byste to nezvládli. S trochou trpělivosti uspěje téměř každý. Na samotné plody si však budete muset nějakou chvíli počkat. Nyní je ideální doba na pěstování avokáda z pecky.

Avokádo obsahuje vitaminy C, K, E a některé další z řady B. Bohaté je i na měď, hořčík, draslík nebo fosfor. Najdete v něm i bílkoviny, sacharidy a omega 3 mastné kyseliny. Složení avokáda je velmi pestré. O jeho zdravých účincích na lidský organismus nemůže být pochyb. Vyplatí se vám, když si zasadíte více pecek. Může se také stát, že vám některé avokádo uhyne.

Zaměřte se nejprve na výběr avokáda

Avokádo roste na stromě, který se česky nazývá hruškovec přelahodný. Plody jsou různé. Odlišují se od sebe tvarem a barvami. K tomu, aby pecka začala brzy klíčit, potřebujete zralé avokádo. Pouhým pohledem to nepoznáte, ale musíte ho jemně stisknout. Zralé avokádo bude středně měkké a pružné. Musíte ho rozříznout jemně, abyste nepoškodili jeho pecku. Následně ji očistěte, aby během klíčení nezačala hnít. Dužinu můžete hned sníst.

Pecku lze sázet dvěma způsoby

Sami si můžete vybrat, jak budete pecku z avokáda pěstovat. Máte totiž dvě možnosti. První metoda je hydroponická. To znamená, že pecku částečně umístíte do vody, rozhodně by tam neměla být celá, aby pod sebou měla dostatek místo pro kořínky. Špička pecky musí směřovat vzhůru.

Nabodněte pecku po obvodu ze tří stran špejlemi. Otvory na špejle můžete vytvořit pomocí ostrých předmětů, ale opatrně. Pecku nakonec položte na okraj sklenice nebo kelímku. Nalijte tam vodu, která by měla dosahovat zhruba do poloviny semene. Vodu pravidelně doplňujete, protože část pecky v ní musí být neustále. Poté, co si všimnete, že se nádoba zaplnila velkým množstvím kořínků, přesaďte pecku do květináče.

Druhý způsob je méně pracnější. Pecku z avokáda zasadíte do vlhkého substrátu, který obsahuje rašelinu. Vložte ji tam opět špičkou nahoru, ale pouze ze dvou třetin. Jedna třetina semena by měla ze zeminy vykukovat. Tato metoda má oproti první jednu nevýhodu. Budete muset neustále kontrolovat vlhkost substrátu. Během klíčení nesmí nikdy vyschnout.

Pěstování avokáda z pecky vám zabere minimum času

Avokádo nepotřebuje více péče než ostatní rostliny. Dodávejte mu pravidelnou zálivku. V létě má větší spotřebu vody než v zimě, ale dejte si pozor na přemokření. Rostlinu umístěte na světlé stanoviště, ale nenechávejte ji vyloženě na přímých slunečních paprscích.

V zimě byste rostlinu měli občas rosit, protože kvůli topení nebývá v interiéru dostatečná vlhkost. Vzduch v místnosti však můžete zvlhčit zvlhčovačem. Vyberte si ten správný. Poté, co výrazně vyroste, nebojte se avkádo přesadit do většího květináče. Z malé pecky se nakonec stane rostlina, která může v interiéru dosáhnout až dvou metrů.

Rostlinu musíte opylovat

V případě, že toužíte po plodech avokáda, rostlinu musíte sami opylovat. Až hruškovec přelahodný začne kvést, opylujte ho pomocí štětečku, protože v interiéru to za vás hmyz neudělá. Počítejte s tím, že avokádo začne plodit pět až šest let po zasazení pecky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?