Nejšpinavější místo ve vaší koupelně není toaleta. Budete se divit

 Tipy a inspirace 
18. ledna 2021 09:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Existují místa, kterým nevědomky nevěnujeme při úklidu tolik pozornosti Pixabay
I když by se mohlo zdát, že záchodové prkénko je největším semeništěm bakterií ve vaší koupelně, není to tak. Je to zcela jiná věc.

Na hygienu bychom v posledních měsících měli dbát více než kdy jindy. Jenomže k tomu nepatří jenom mytí rukou a desinfekce klik. Existují totiž místa, která se bakteriemi a viry hemží mnohonásobě více, aniž bychom tomu věnovali pozornost. 

Mycí houby 

Při koupání běžně používáte žínku nebo mycí houbu. Zbytky staré kůže, nečistoty, struktura mycí houby, vlhko a teplo uvnitř houby společně tvoří dokonalé prostředí pro množení bakterií, plísní a kvasinek. Proto je potřeba je nejenom pravidelně měnit - ideálně jednou za šest týdnů. Ale především je potřeba houbu po každém koupání dobře omýt a pověsit ji. V žádném případě ji nenechávat položenou ve vaně nebo na ní. Hadrové žínky je dobré jednou týdně vyvařit, aby se zničily všechny mikroorganismy.

Semeniště pod lahvičkami

Šampony, sprchové gely, pěny, mléka a další nezbytnosti, které potřebujete během koupání, jsou často rozloženy okolo vany. Jenomže, přiznejte si. Jak často nadzvednete láhev s pěnou nebo šamponem, abyste pod nimi uklidili? Pokud byste tyto prostory mnohonásobně zvětšili, zřejmě by se vám zvedl žaludek z toho, kolik je pod nimi bakterií. 

Sprchový závěs

Pokud máte sprchový kout se závěsem, pak jej po každém sprchování roztáhněte, aby důkladně uschnul. Necháváte-li jej shrnutý, vlhko a zbytky mýdel jsou naprosto ideální líhní pro celou řadu mikroorganismů. I kvůli tomu je potřeba závěs jednou za tři měsíce vyprat, a to včetně koupelnových rohožek, na nejvyšší možnou teplotu. Závěs, který nelze prát, postříkejte od shora dolů dezinfekcí. Samozřejmě alkoholovou, která opravdu zničí všechny bakterie a viry.

Dávkovač mýdla

Další neméně zajímavou ubytovnou pro bakterie je obyčejný dávkovač mýdla, respektive místo, kterého se dotýkáte těsně před mytím. Tam se totiž spojí s prachem a vytvoří velmi nehygienický kousek, který si však při dalším mytí dáte rovnou na ruce. Proto je určitě dobré dávkovač mýdla po každém použití omýt. Nebo si nejprve ruce opláchněte vodou a následně si dejte trochu mýdla.

Vodovodní baterie

To je místo, kterého se dotýkáte jako první prakticky pokaždé, když si jdete umýt ruce. A je jedno, zda jste přišli z venku nebo jdete rovnou ze záchodu. Proto byste měli kohoutky po každém použití omýt, ideálně dezinfikovat.

Kolem odtoku

I když umýváte pravidelně vanu a umyvadlo, neměli byste zapomenout na místa kolem odtoku. Právě tam se hromadí obrovská vrstva nečistot, částečky kůže, mastnota, teplá voda. Pro bakterie naprosto ideální prostředí, a to takové, že už za 24 hodin se mohou přemnožit a způsobit například plíseň nohou nebo nehtů.

Zavírejte mísu

A ještě jedna důležitá rada na závěr. Je jedno, zda máte společně koupelnu se záchodem, anebo každou místnost oddělenou. Pokud totiž před splachováním toalety nezavřete mísu, můžete si bakterie roznést prakticky do celého bytu. Kapičky nečistot z toalety se totiž během spláchování mohou dostat až do dvoumetrové vzdálenosti. Tedy nejenom na vaše oblečení, ale také na další zařízení v koupelně, a to včetně ručníků. I ty se mohou stát, pokud je ne příliš často měníte, centrem celé řady bakterií a virů. Jak často měnit ručníky i osušky jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod