Palmy zkrášlí každý interiér. Jejich pěstování není vůbec náročné, má ale určitá pravidla

 Tipy a inspirace 
22. června 2020 08:43 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Palma je krásná nekvetoucí rostlina Depositphotos
Palmy jsou vskutku nádhernými a majestátními rostlinami, které krášlí nejen naše interiéry, ale jsou přenosné a tedy si jejich krásy můžeme v létě užívat i na verandě nebo v lodžii.

Přitom jejich pěstování není vůbec náročné. Ve volné přírodě teplejších pásem dosahují velkého vzrůstu, u nás několikanásobně nižšího. Nemusíte se tedy děsit, že vám doma vyroste strom vyšší než váš dům, do bytu se pohodlně vejde a navíc drží prvenství mezi rostlinami s okrasnými listy. Jejich výhodou je také ta skutečnost, že nevyžadují žádnou speciální péči, nemají nijak velké nároky, snad jenom hlubší nádoby. Palmy totiž mají dlouhý a kůlovitý kořen, takže by se do klasického květináče jednoduše nevešly.

Palem, které můžeme pěstovat v podmínkách našich bytů a letnit je na terasách, balkonech nebo dvorech, je několik desítek druhů. Takže jistě je z čeho vybírat. Některé jsou spíše vysoké a úzké, jiné rostou více do prostoru, další z palem jsou pro změnu vyloženě malinké. V případě výběru palmy je nejlepší poradit se s odborníkem, který nám kvalifikovaně poradí. Je nutné seznámit ho jednak s prostorem, kde palmu chcete umístit, anebo přímo s požadavkami na rostlinu samotnou, např. barvu a tvar listů nebo velikost.

Palmu si většinou přinesete již zapěstovanou ve správném, tedy hlubokém květníku. Několik let jistě nebude potřebovat přesazení. K tomuto kroku přistupte až tehdy, budou-li kořeny hodně přerůstat.

Přesazování

Většina palem je na přesazování poměrně citlivá. Přesazujeme tedy jen velmi zřídka do květináčů, které jsou jen o málo větší než květináče původní. Na dno květináče je vhodné umístit říční písek jako drenáž, zeminu pak vršíme na ni. Po přesazení zalijeme rostlinu tak, aby voda protekla celou nádobou. Palmy se dají přesazovat celoročně. U příliš vzrostlých palem postačí, když vyměníme vrchní vrstvu zeminy za novou. Za rok shrábneme svrchní vrstvu substrátu a vsypeme místo ní nový, čerstvý. To po několik let vystačí místo přesazování.

Umístění

Palmy v interiéru potřebují harmonický poměr mezi světlem, vodou, teplotou, vzdušnou vlhkostí a výživou. Citlivě reagují na každou změnu, ale většinou si na nové podmínky rychle zvyknou. Potřebují hodně světla, ale některé nesnesou polední slunce za oknem. Naopak všechny palmy vyloženě vítají letnění venku. U každé palmy je nutné si zjistit, zda upřednostňuje rozptýlené světlo nebo světlo přímo z okna. Ale v případě letnění je většina palem přizpůsobena přímému slunečnímu svitu, případně chce zastínění jen přes největší odpolední žár.

Zálivka

Zálivka je u různých druhů palem odlišná. Většina palem však potřebuje zálivku dostatečně bohatou. Vždy je třeba přizpůsobit ji teplotě vzduchu v místnosti a rovněž roční době. V jarním a letním období dopřáváme palmám bohatou zálivku, zatímco v zimním období jen střídmou. Nejméně vody by měla palma dostávat během zimování. Zimovat mají tyto rostliny v chladné a světlé místnosti. Pokud palmy zimovat nemůžete, nechte je běžně v interiéru a zalévejte o něco více než na jaře a na podzim, kdy se ještě netopí. Ústřední topení dost vysušuje. Zálivku opět vyhodnocujeme podle stavu substrátu, musí mírně proschnout, ale nikoliv přeschnout. Od poloviny března až do konce září dopřejeme při zálivce hnojení. Přihnojovat můžeme jak umělými, tak přírodními hnojivy. Z přírodních hnojiv se hodí vyluhovaný kravský trus, díky vyluhování máme jistotu, že rostliny nespálíme.

Pokud se stane a palma přeschne, je nutné ji důkladně prolít. A pak jí dát zase možnost, aby substrát mírně vyschl. V přeschnutém substrátu se přirozeně zvyšuje obsah soli, což brání rostlinám v nasávání nové vláhy.

Chyby při pěstování

Zásadní chybou při pěstování je palma stojící ve vodě a umístěná v chladném prostoru. Takové palmy mají přemokřené kořeny, které začnou zahnívat, a celá rostlina v důsledku toho chřadne. Dává vám tím najevo, že něco není v pořádku. Většinou stačí zálivku zmírnit. K zálivce je vhodná dešťová nebo řádně odstátá voda s pokojovou teplotou.

Choroby

Hnědnutí špiček listů

Dochází k němu kvůli příliš suchému vzduchu. Během teplého počasí je nutné listy pravidelně rosit. Dalšími možnými příčinami může být nedostatečná zálivka, chladný vzduch či poškození.

Žloutnutí listů

Příčinou je nedostatečná zálivka. Při nedostatečné zálivce budou během letních měsíců kořeny palmy trpět suchem.

Drobné hnědé skvrny na listech

Příčinou je skvrnitost, která byla vyvolaná přelitím nebo nachlazením. Napadené listy odstraňte. Další možnou příčinou může být velmi tvrdá zálivková voda.

Hnědé listy

Bývá přirozené, pokud ty nejspodnější palmové listy hnědnou a klopí se. Odstraňte je ne trháním, ale odříznutím. Při hromadném hnědnutí listů navíc ve spojení s hnilobou je příčinou přelití. 

Škůdci

Obtíže může způsobit sviluška, puklice a vlnatka. Vyskytnou-li se na rostlinách škůdci, je to obvykle zapříčiněno suchým vzduchem a nedostatečným větráním v místnostech. Dobrou prevencí proti škůdcům je omývání listů rostlin, jejich rosení a sprchování vlažnou vodou. Nejlépe na rostliny působí vlažný déšť. Ten jim můžeme dopřát v průběhu letnění na terase nebo v zahradě. Ochranou je také sběr napadených částí rostlin a následné spálení.

Proti škůdcům lze nasadit také chemické postřiky, vždy podle způsobu napadení. Aplikaci je třeba opakovat 2x až 3x, a to ve dvoutýdenních intervalech.

V místnostech, které jsou vytápěny plynem, se palmám příliš nedaří. Listí z palem lze použít i v kuchyni, více čtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47