Chcete mít krásné a přitom ekologické nádobí? Vsaďte na palmové listy!

 Tipy a inspirace 
16. srpna 2018 11:28 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plast nahrazují přírodní materiály Shutterstock
Mají jedinečný vzhled a současně jsou ekologické: talíře a podnosy z palmových listů jsou úžasnou alternativou nejen k plastovému jednorázovému nádobí. Z palmového listí se přitom nedělá jen nádobí, ale třeba i nábytek.

V době, kdy nás zaplavují milióny tun plastového odpadu, stále více lidí vyhledává ekologicky rozložitelné nádobí. Jednou z variant je papír, ale výrazně ho předčí palmové listy z indického stromu Adaka. Výrobky z palmového listí jsou svým povrchovým vzorem, odstínem barvy listů a tvarem naprosto jedinečné.

Listí je původně odpad

Listí ze stromů je obvykle nepotřebným odpadem. Velké listy z palem mají ale i nové využití. Ve vlhkém prostředí jsou totiž velmi pružné a ohebné. Vynikají také odolností vůči teplotě, proto umožňují tvarování za tepla. Palmové listy Indové sbírají ze země a dosušují na slunci. Následně listy koupou v horké vodě a v nahřátých formách jim lisem (tlakem) vtiskují požadovaný tvar designového nádobí. Jakmile tyto polotovary vychladnou, je potřeba jim ořezáním zarovnat okraje, aby nádobí bylo stabilní a pevné. 

Vlastnosti palmového nádobí

Produkty z palmového listí jsou na rozdíl od plastu chuťově neutrální, vodotěsné a odolné proti teplu, což bývá problém u nádobí z papíru. Jsou ideální jak na servírování pokrmů, tak na pečení nebo i do mikrovlnné trouby. Tácy a misky jsou certifikované pro přímý kontakt s potravinami. Jednorázové nádobí z palmových listů úspěšně prošlo testy v laboratoři VTT Technical Reaserch Center ve Finsku – splňuje veškeré hygienické požadavky pro přímý styk s potravinami i pitnou vodou. Po použití ho můžete ručně omýt, vysušit a znovu použít. Palmový list je bio materiál, tedy je rozložitelný, ekologický a kompostovatelný. Samozřejmě je takové nádobí vhodné pro alergiky, astmatiky, malé a dospívající děti, kojící a těhotné ženy. 

Využití

Tácky z palmového listí se skvěle hodí k servírování ovoce, zeleniny nebo pečiva. Palmový list může být základem pro vaše dekorace a květinové vazby. Každý tác je originál – vzhled každého palmového listu je totiž jedinečný. Atraktivní až půl metru dlouhý palmový list, se nejčastěji využívá jako tác na ovoce, zeleninu či květiny. Působí velmi esteticky, proto je hojně zastoupen také na slavnostech a v luxusních restauracích. Zatímco nádobí se vyrábí spíše z rozložitých palmových listů palmy Adaka, z dalších štíhlých palmových listů se vyrábí originální nábytek, zejména židle a křesla. O dalších tipech, jak si nejen v létě odpočinout od hromady nádobí, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod