Nebojte se nábytku z lamina, ale dobře ho vybírejte

 Interier 
10. srpna 2018 14:08 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hlavní výhodou je velmi nízká cena Shutterstock
Nábytek z lamina je oblíbeným a v domácnostech často preferovaným. Důvodem je především jeho nízká cena. Přesto, že lamino není tak kvalitní jako jiné materiály, vyrábí se z něj nábytek i pro náročné. Rozhodnete-li se pro nábytek z lamina, dobře ho vybírejte a zkontrolujte si kvalitu polepení hran.

Lamino je povrchově upravená dřevotřísková deska, která je ozdobena dekorativním laminovacím papírem a obvykle zalitá melaminovou pryskyřicí. Díky tomu existuje až nespočet druhů dekorů a barev. Lamino je tedy obecný název pro dřevotřískovou desku povrchově dokončenou fólií. Běžně se pro tento materiál užívá zkratka LTD. 

Spojení s dalšími materiály

Boční plochy desek z lamina jsou často zakončeny plastovými hranami ABS (hlavně u dětského nábytku) nebo také melaminovou hranou. Tím je vytvořen jednotný vzhled, ale také je nábytek chráněn před poškozením a průnikem vlhkosti dovnitř desek. Desky z lamina se vyrábí v různých šířkách. Čím jsou silnější, tím je nábytek pevnější a stabilnější. Celkově tak může být nábytek z lamina různé kvality. Dříve z lamina unikaly škodlivé látky, zejména formaldehyd. V dnešní době je ale nábytek vyráběn podle přísných norem a je tak zdravotně nezávadný. 

Co je laminát

Laminátové povrchy jsou vhodným kompromisem mezi nábytkem z masivu a laminem (LTD). Laminát tedy není lamino, ale představuje kompozitní materiál tvořený několika vrstvami (tenkými deskami), které jsou impregnované a slepené pojivem, nejčastěji pryskyřicí. Vyrábí se při vysokých teplotách a tlaku. Nejde tedy o dřevotřískovou desku zakončenou folií, jako je tomu v případě lamina. Laminát je obvykle výrazně odolnější než lamino.

Proto se využívá nejen pro výrobu nábytku, ale také parapetů, dveří, obkladů stěn, podlah a podobně. Jeho velkou výhodou je také odolnost proti vodě, oděru a dokonce i proti některým chemikáliím. I laminát se vyrábí v širokém barevném spektru. Laminátové povrchy jsou vyrobeny nejen z dřevotřískových desek, ale také z dřevovláknitých (MDF) desek, na které je v tenké vrstvě nanesen laminát.

Laminát může být také: 

  • Střednětlaký laminát se obvykle používá na povrchovou úpravu interiérových dveří, ale hodí se také k výrobě běžného nábytku, ať již do domácností nebo kanceláří.
  • Vysokotlaký laminát má delší životnost, proto se hodí také na kuchyňské nebo koupelnové desky a používá se i k výrobě venkovního nábytku. Pro ozvláštnění interiéru se používá také dekorativní vysokotlaký laminát.
  • Existuje také „kovolaminát“ neboli laminát z pravého hliníku, který vytváří hodnověrné metalické efekty. Jde o atraktivní a praktický materiál, který oceníte nejen v interiéru, ale i na terasách, balkonech a na zahradách.

Výhody nábytku z lamina

Jednoznačně hlavní výhodou je velmi nízká cena a téměř nekonečné barevné možnosti. Seženete ho v různých barvách, takže si velmi snadno vyberete a lehce ho také zakomponujete do současného interiéru. Jelikož se jedná vždy o dekorační papír, který vytvoří požadovaný vzhled laminátové desky, výrobci nejsou ničím svázáni. Zákazníci si pak mohou i vymýšlet. Potěšitelná je také snadná údržba nábytku z lamina. Pokud správně zvolíte jeho povrch, tak je odolný proti poškrábání a poničení. Výhodou je také jeho barevná stálost. 

Nevýhody

Nábytek z lamina bývá náchylnější k „rozvrzání“, proto není dobré ho vícekrát rozkládat a zase skládat. V porovnání s masivním dřevem je také těžší a hůře opravitelný. Snadno ho poškodí dlouhodobá vlhkost. Celkově málo vydrží a je tedy vhodnější spíše jako startovací nábytek, který po několika letech prostě vyměníte. Na rozdíl od dřeva lamino nevoní ani nedýchá. O dřevotřískách a jejich využití jsme psali také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve