Tento styl si zamilujete! Je krásný, originální a navíc velmi praktický

 Interier 
01. srpna 2018 11:08 / Marcela Plachá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Návrat k přírodě je současným trendem Internet
Hledáte něco výjimečného, krásného a přitom praktického i kvalitního? Pak vsaďte na selský nábytek! Jeho obliba rychle roste – umí totiž proměnit domácnost v kouzelné místo.

Rustikální či provensálský styl v současné době nahrazuje styl selský. Jedná se o robustní nábytek vyrobený z masivního borového dřeva. Právě díky masivnímu dřevu vydrží dlouhá léta jako nový. Obvykle je ošetřený přírodním včelím voskem, který ho povyšuje na luxusní ekologický nábytek. I to je jeden z jeho trumfů – stále více lidí chce být obklopeno přírodou a věcmi, které přírodě neškodí. 

Dotek přírody

Dřevo nejenže lahodně voní, ale také dýchá. Díky tomu může přijímat pachy ze svého okolí a následně je také vydávat. S dřevěným nábytkem se tak můžete dokonale sladit. Dřevo také může absorbovat vlhkost. Následně se postará o navrácení vlhkosti postupným uvolněním. Nejen díky tomu se stará o zdravější a příjemnější klima v domácnosti. 

Retro kredence

Nenechte se zmýlit. Selský nábytek rozhodně nepatří jen do venkovských pokojů či na chalupu. Díky svému šarmu ozdobí každou domácnost. Do elegantních vitrín, regálů a kredenců budete s láskou ukládat své oblíbené předměty. Okouzlí vás nejen dekorativním vzhledem, ale také množstvím praktických polic, šuplíků, přihrádek i skříněk. Právě pestrost přihrádek a šuplíků působí až pohádkově. V moderních domácnostech se tak stále častěji setkáte s masivním kredencem umístěným i uprostřed obývacího pokoje. 

Truhly místo konferenčních stolků

Výjimečné a přitom velmi tradiční jsou dřevěné truhly. V moderním zpracování jsou obvykle okrášleny i uměleckým kováním nebo řezbou. Ukrývat do nich můžete nejen poklady, ale i běžné předměty, ložní prádlo nebo hračky. Kvalitní dřevěná truhla je nejen praktická, ale také velmi dekorativní. Využití najde také jako neobvyklý konferenční stolek. 

Návrat pečlivosti

Do domácností se tak po letech vrací kudrlinky, frézování, lemování a ručně vyřezávané detaily. Zatímco ještě před pár lety se nábytek halil do jednoduše laděného stylu, nyní zažívá svůj velkolepý návrat nábytek našich prababiček. Ceněný je důraz na detail, ruční zpracování, kvalitní materiály. Zákazníci už si umí vybírat kvalitu. Volí tak raději pevný nábytek, který hodně vydrží a u kterého se nemusí obávat, že se pod nimi rozpadne. 

Péče o masivní nábytek

Masivní nábytek, který je ošetřený voskem či olejem, významně odpuzuje prach, špínu a je antistatický. Z takového nábytku se budete těšit skutečně dlouhá léta, přičemž si stále zachová svůj původní vzhled. Pokud se ušpiní, je potřeba ho otřít jen vlažnou vodou nebo speciálně určeným voskem či olejem. Olejem přitom nemusíte šetřit – dřevo ho do sebe vsákne. Následně otřete nábytek suchým hadrem. Ekologický nábytek z masivu je sice dražší, ale výhodnější variantou. Pokud zvolíte dřevo lakované, hrozí, že se lak časem začne loupat a při poškrábání ho budete muset celý přelakovat. Jak pečovat o venkovní dřevěný nábytek, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008